Covid-19: Sloveniji še naprej umiranje; Hrvati zaostrili pogoje za vstop

Ljubljan, 30. junij 2021 – Včeraj, 29. junij, je bilo opravljenih 1.623 PCR-testov– okuženih pa je bilo 23 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 1,4–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 17.704 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 66. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 16 oseb. Doslej je umrlo 4.417 oseb, od tega včeraj NIČ osebi. Povprečje potrjenih primerov v zadnjih sedmih dneh je 25, tako kot tudi 14-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev.

V Evropski uniji začenja veljati digitalno covidno potrdilo (DCP), ki so ga v Sloveniji začeli testirati prejšnji teden in je na voljo tako v papirni različici kot tudi v digitalni obliki na portalu zVem. Kmalu bo na voljo tudi posebna aplikacija. Evropsko covidno potrdilo v Sloveniji izdaja NIJZ. Cepljeni bi morali natisnjeno potrdilo v nabiralnike že dobiti, a se to ni zgodilo. NIJZ je v sredo sporočil, da postopki potekajo in da bo večina potrdil poslanih še ta teden.

Poleg državljank in državljanov, ki so bili cepljeni z enim ali dvema odmerkoma cepiva proti covidu-19, so med upravičenci do potrdila tudi tisti, ki so preboleli covid-19 in njihov pozitivni PCR-test ni starejši od 180 dni, ter tiste, ki so na testiranju na novi koronavirus prejeli negativni rezultat, ki v primeru hitrega antigenskega testa ni starejši od 48 ur, v primeru PCR-testa pa ne od 72 ur.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 29. 6. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.623 PCR/ 17.704 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 23

– Št. hospitaliziranih: 66

– Št. oseb na intenzivni negi: 16

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:5

– Št. umrlih: NIČ

– 7-dnevno povprečje okužb:25

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 821.331 ljudi, z vsemi odmerki pa 670.759. Dejstvo je, da cepljenje poteka prepočasi, čeprav zdravstveni strokovnjaki svarijo pred razširitvijo virusa »delta«.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 103 okuženih oseb. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 151 od tega jih 13 potrebuje intenzivno nego. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.213 oseb, včeraj 3 osebe.

Vstop v Hrvaško brez dokazil, kot je veljalo še v sredo, ni več mogoč. Hrvaška je namreč skladno z uredbo EU-ja uvedla zeleno digitalno potrdilo. Vsi, ki vstopajo na Hrvaško, morajo pokazati zeleno potrdilo ali drugo dokazilo o izpolnjevanju PCT-pogojev.

POGOJI ZA VSTOP NA HRVAŠKO

Ne glede na barvo posamezne države (po ECDC zemljevidu) je za vstop na Hrvaško potrebno izpolnjevati enega od naslednjih pogojev:

Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.

Izjema glede covid potrdil za Hrvaško še vedno velja za otroke mlajše od 12 let, ki potujejo skupaj s starši ali skrbniki, ki izpolnjujejo pogoje za vstop, za potnike v tranzitu za max. 12 ur, diplomate, čezmejne delavce, za nujna poslovna potovanja in potovanja zaradi družinskih ali zdravstvenih razlogov.

Vsem potnikom še naprej svetujemo (ni obvezno)  predhodno napoved prihoda prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr/.

Začasna prepoved in omejitev prehajanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaenkrat velja do 15. julija 2021

Vse ažurne informacije pa lahko najdete na https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ali na https://croatia.hr/sl-SI/coronavirus-2019-ncov-q-and-a

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 62 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.706 osebi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s