Covid-19: Cepljenje le počasi napreduje, se pa veliko ljudi raje testira

Ljubljan, 3. julij 2021 – Včeraj, 2. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.511 PCR-testov– okuženih pa je bilo 40 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 1,5–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 34.732 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 61. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 11 oseb. Doslej je umrlo 4.419 oseb, od tega včeraj NIČ osebi. V državi je trenutno 454 aktivnih primerov okužbe. Povprečje novih primerov v zadnjih sedmih dneh je 27,1, 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa 21,5.

Zanimivo je, da se ne cepi veliko ljudi, a se jih testira vedno več deset tisoč. Upati je, da se bodo tudi ti državljani zavedali, da bi se za pravo zaščiti veljalo cepiti. Kar pa ne pomeni, da jih sme kdor koli prisiljevati, da to storijo.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 2. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.511 PCR/ 34.732 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 40

– Št. hospitaliziranih: 61

– Št. oseb na intenzivni negi: 11

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:4

– Št. umrlih: NIČ

– 7-dnevno povprečje okužb:27,1

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 828.830 ljudi, z vsemi odmerki pa 697.091. Dejstvo je, da cepljenje poteka prepočasi, čeprav zdravstveni strokovnjaki svarijo pred razširitvijo virusa »delta«.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 114 okuženih oseb. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 131 od tega jih 11 potrebuje intenzivno nego. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.215 oseb.

POGOJI ZA VSTOP NA HRVAŠKO

Ne glede na barvo posamezne države (po ECDC zemljevidu) je za vstop na Hrvaško potrebno izpolnjevati enega od naslednjih pogojev:

  • veljavno digitalno Covid potrdilo s QR kodo
  • negativni hitri test, ne starejši od 48 h 
  • negativni PCR test, ne starejši od 72h 
  •  V primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca, Moderna, Gamaleya, Sinopharm po drugem cepljenju ni potrebno čakati še 14 dni, vendar pa potrdilo ne sme biti starejše od 210 dni. V primeru cepiva Janssen, kjer je predviden samo en odmerek, pa je potrebno po cepljenju počakati 14 dni, potrdilo pa ne sme biti starejše od 210 dni
  • prebolelost in da je oseba znotraj 6 mesecev bila cepljena z vsaj enim odmerkom kateregakoli cepiva, potrdilo o cepljenju pa ne sme biti starejše od 210 dni
  • enkratni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju; enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju
  • Potrdilo pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela infekcijo SARS-CoV-19 v zadnjih 180 dneh, test pa je starejši od 11 dni.
  • Možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko

Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.

Izjema glede covid potrdil za Hrvaško še vedno velja za otroke mlajše od 12 let, ki potujejo skupaj s starši ali skrbniki, ki izpolnjujejo pogoje za vstop, za potnike v tranzitu za max. 12 ur, diplomate, čezmejne delavce, za nujna poslovna potovanja in potovanja zaradi družinskih ali zdravstvenih razlogov.

Vsem potnikom še naprej svetujemo (ni obvezno)  predhodno napoved prihoda prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr/.

Začasna prepoved in omejitev prehajanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaenkrat velja do 15. julija 2021

Vse ažurne informacije pa lahko najdete na https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ali na https://croatia.hr/sl-SI/coronavirus-2019-ncov-q-and-a

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 93 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.709 osebi.

In še povzetek, ki ga je objavil avstrijski časnik Heute – “Da delta mutaciji virusa covid-19 ne bi dali možnosti, je potrebna čim večja stopnja precepljenosti,” pravi dunajski mestni svetnik Peter Hacker in dodaja: »Tudi če imamo trenutno le malo novih okužb, ne smemo popustiti pri stopnji cepljenja glede na veliko bolj nalezljivo različico delta virusa.” No, tako ravnajo na v Avstriji, kjer se prebivalstvo zaveda, da pandemije še ni konec.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s