Covid-19: Tudi v Sloveniji vse več kužnih z virusom delta

Ljubljan, 6. julij 2021 – Včeraj, 5. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 2.104 PCR-testov– okuženih pa je bilo 73 osebe (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 3,5–odstotkov). Opravljenih je bilo kar 17.150 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 52. Na oddelkih intenzivne je bilo včeraj 10 oseb. Doslej je umrlo 4.422 oseb, od tega včeraj 1 oseba. Povprečje zadnjih sedmih dni po podatkih sledilnika za covid-19 znaša 30,7, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev pa 20,2.

Tudi v Sloveniji vse več kužnih z virusom delta – Da drvimo v nov val, pa je na srečanju z župani poudaril Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Opravka imamo z bistveno bolj kužnim virusom, kot smo ga imeli v jeseni, zato je treba poostriti samozaščitne ukrepe. “Vsaka smrt zaradi covida, ki se bo zgodila v jeseni, je nepotrebna. Če bi se ti ljudje cepili, ne bi umrli. Če se bomo dobro precepili, ne bomo imeli mrtvih.

Pomembno! Med dijaki z novomeškega območja, ki so se udeležili maturantskega izleta v Lloret de Mar v Španiji, so v ponedeljek in torek potrdili več kot 50 okužb z novim koronavirusom. Na NIJZ-ju ocenjujejo, da so vsi udeleženci maturantskega izleta – gre za 334 dijakov – visokotvegani stiki.
No, in še dodatek! Po poročanju Televizije Slovenija je v hotelu v Španiji, kjer naj bi prebivali prej omenjeni okuženi dijaki, je še tam nova skupina 312 slovenskih maturantov.

Velja dodati še podatek o trenutno veljavnih omejitvah, ki jih velja z vso resnostjo upoštevati. Če jih bomo, bodo te zmanjšane omejitve trajale dlje. Upoštevajmo ji, ker nas to stane veliko!

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 5. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj:2.104 PCR/ 17.150 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 73

– Št. hospitaliziranih: 52

– Št. oseb na intenzivni negi: 10

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:4

– Št. umrlih: 1 oseba

– 7-dnevno povprečje okužb: 30,7 (podatek sledilnik)

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 832.774 ljudi, z vsemi odmerki pa 709.326. Dejstvo je, da cepljenje poteka prepočasi, čeprav zdravstveni strokovnjaki svarijo pred razširitvijo virusa »delta«.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 96 okuženih oseb. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 132 od tega jih 10 potrebuje intenzivno nego. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.221 oseb, samo včeraj 2 osebe (podatek še ni aktualiziran – je včerajšnji).

POGOJI ZA VSTOP NA HRVAŠKO

Ne glede na barvo posamezne države (po ECDC zemljevidu) je za vstop na Hrvaško potrebno izpolnjevati enega od naslednjih pogojev:

  • veljavno digitalno Covid potrdilo s QR kodo
  • negativni hitri test, ne starejši od 48 h 
  • negativni PCR test, ne starejši od 72h 
  •  V primeru cepiv Pfeizer, AstraZeneca, Moderna, Gamaleya, Sinopharm po drugem cepljenju ni potrebno čakati še 14 dni, vendar pa potrdilo ne sme biti starejše od 210 dni. V primeru cepiva Janssen, kjer je predviden samo en odmerek, pa je potrebno po cepljenju počakati 14 dni, potrdilo pa ne sme biti starejše od 210 dni
  • prebolelost in da je oseba znotraj 6 mesecev bila cepljena z vsaj enim odmerkom kateregakoli cepiva, potrdilo o cepljenju pa ne sme biti starejše od 210 dni
  • enkratni odmerek cepiva Pfizer ali Moderna, potrdilo velja od 22. dneva do največ 42. dneva po cepljenju; enkratni odmerek cepiva AstraZeneca, potrdilo velja od 22. dneva do največ 84. dneva po cepljenju
  • Potrdilo pozitivnega PCR ali hitrega antigenskega testa oziroma zdravniško potrdilo, ki dokazuje, da je oseba prebolela infekcijo SARS-CoV-19 v zadnjih 180 dneh, test pa je starejši od 11 dni.
  • Možnost opravljanja PCR ali hitrega antigenskega testa takoj po vstopu v Republiko

Hrvaško (v lastnem strošku), pri čemer je obvezna karantena do prejetja negativnega izvida testa. V primeru nezmožnosti testiranja se odredi karantena v trajanju 10 dni.

Izjema glede covid potrdil za Hrvaško še vedno velja za otroke mlajše od 12 let, ki potujejo skupaj s starši ali skrbniki, ki izpolnjujejo pogoje za vstop, za potnike v tranzitu za max. 12 ur, diplomate, čezmejne delavce, za nujna poslovna potovanja in potovanja zaradi družinskih ali zdravstvenih razlogov.

Vsem potnikom še naprej svetujemo (ni obvezno)  predhodno napoved prihoda prek aplikacije https://entercroatia.mup.hr/.

Začasna prepoved in omejitev prehajanja mejnih prehodov Republike Hrvaške zaenkrat velja do 15. julija 2021

Vse ažurne informacije pa lahko najdete na https://mup.gov.hr/uzg-covid/286210 ali na https://croatia.hr/sl-SI/coronavirus-2019-ncov-q-and-a

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 108 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.719 osebi prvi po dolgem času brez umrlih zaradi covid-19.

Tudi v Avstrijo beležijo porast in z vso resnostjo nadzirajo sproščene ukrepe, ki so jih uveljavili 1. julija. Že 22. julija pa bodo določili drugačne v primeru, da se stanje “pokvari”.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s