Covid-19: V Sloveniji včeraj okuženih le 12 oseb

Ljubljana, 12. julij 2021 – Včeraj, 11. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 564 PCR-testov– okuženih pa je bilo 12 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 2,1 odstotka). Opravljenih je bilo kar 5.647 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 41. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 10 oseb. Doslej je v Sloveniji umrlo, povezano s covid-19, 4.425 ljudi, včeraj 2. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 54, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa 26.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 11. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 564 PCR/ 5.647 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 12

– Št. hospitaliziranih: 41

– Št. oseb na intenzivni negi: 10

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:1

– Št. umrlih: 2

– 7-dnevno povprečje okužb: 54

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 847.797 ljudi, z vsemi odmerki pa 739.738. Dejstvo je, da cepljenje poteka prepočasi, čeprav zdravstveni strokovnjaki svarijo pred razširitvijo virusa »delta«.

Na cepljenje proti covidu-19 se lahko prijavite prek centralnega portala na naslovu zvem.ezdrav.si. Tistim, ki so se na cepljenje že prijavili pri osebnem zdravniku ali cepilnem centru, se ni treba ponovno naročati prek nove aplikacije saj bodo vaši podatki o prijavi že v sistem.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 58 okuženih oseb. V hrvaških bolnišnicah se zdravi 106 od tega jih 8 potrebuje intenzivno nego. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.224 oseb.

Vsem potnikom še naprej svetujemo (ni obvezno)  predhodno napoved prihoda prek aplikacije – Aktivna povezava

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 192 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.723 oseb. V avstrijskih bolnišnicah je na zdravljenju 103 oseb, intenzivno nego pa potrebuje 35 oseb.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply