Covid-19: Širjenje različice delta se širi in postaja prevladujoča

Ljubljana, 13. julij 2021 – Včeraj, 12. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.846 PCR-testov–okuženih pa je bilo 84 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 4,6 odstotka). Opravljenih je bilo kar 25.531 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 39.

Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 10 oseb. Doslej je v Sloveniji umrlo, povezano s covid-19, 4.425 ljudi, včeraj nobeden. Na 100 tisoč prebivalcev je bilo v zadnjih 14 dneh potrjenih 28 primerov okužb, sedemdnevno povprečje okužb pa znaša 59.

Včeraj strokovna svetovalna skupina dodatnih ukrepov ni uvedla, je pa na razširjenem sestanku tudi s predstavniki nekaterih ministrstev razpravljala o epidemičnih razmerah, za katere je že značilno širjenje različice delta, ki se je v primerjavi s prejšnjim tednom več kot podvojila in postaja prevladujoča.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 12. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.846 PCR/ 25.531 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 84

– Št. hospitaliziranih: 39

– Št. oseb na intenzivni negi: 10

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:1

– Št. umrlih: 0

– 7-dnevno povprečje okužb: 59

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 850.392 ljudi, z vsemi odmerki pa 743.364.

In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 83 okuženih oseb. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.226 oseb, včeraj 2 osebi.

Vsem potnikom, ki potujejo na Hrvaško še naprej svetujemo (ni obvezno)  predhodno napoved prihoda prek aplikacije – Aktivna povezava

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 218 novih okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.724 oseb. Trenutno se zaradi virusa zdravi 111 ljudi. 39 od njih pa potrebuje intenzivno nego.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s