Covid-19: V Slovenijo le po pogojih novega odloka o prehajanju meje

Ljubljana, 15. julij 2021 – Včeraj, 14. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.691 PCR-testov–okuženih pa je bilo 56 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 3,3 odstotka). Opravljenih je bilo kar 19.934 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 32. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 10 oseb. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 61, 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa 30.

Radio Slovenija poroča, da po napovedih posvetovalne skupine novih ukrepov za zajezitev širjenja koronavirusa, za zdaj, ni pričakovati. Če pa se bodo razmere poslabševale, bodo najprej predlagali vnovično omejevanje zasedenosti hotelskih zmogljivosti ter športnih in kulturnih prireditev.

Pomembno je vedeti – V skladu z novim odlokom o prehajanju meje, ki ga je vlada sprejela na včerajšnji seji, pa od danes ne velja več seznam držav glede na epidemiološko sliko. Vsi potniki morajo pri vstopu v državo predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT), sicer morajo v karanteno.

Vlada je zelo zmanjšala seznam izjem, za katere je mogoče prehajanje naših mej brez dokazil. Po novem bo to dovoljeno mlajšim od 15 let, ki potujejo v spremstvu odraslih, ter dvolastnikom ali najemnikom zemljišč v obmejnem območju ali na obeh straneh državne meje. V sredo je vlada med izjeme dodala še tranzitne potnike in mednarodni promet, med izjemami pa ni več dnevnih migrantov.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 14. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.691 PCR/ 19.934 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 56

– Št. hospitaliziranih: 32

– Št. oseb na intenzivni negi: 10

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:6

– Št. umrlih: 0

– 7-dnevno povprečje okužb: 61

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 854.886 ljudi, z vsemi odmerki pa 751.599.  In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 155 okuženih oseb. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.226 oseb, včeraj 2 osebi (podatki so še torkovi).

Vsem potnikom, ki potujejo na Hrvaško še naprej svetujemo (ni obvezno)  predhodno napoved prihoda prek aplikacije – Aktivna povezava

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 306 okuženih oseb. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.725 oseb. Različica delta zdaj predstavlja 90 odstotkov primerov okužb v Avstriji.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s