Covid-19: Okuženost spet narašča; Hrvaška obala oranžna

Ljubljana, 16. julij 2021 – Včeraj, 15. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.684 PCR-testov–okuženih pa je bilo 64 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 3,8 odstotka). Opravljenih je bilo kar 24.316 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 30. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 10 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.425 oseb. Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb znaša 57,9 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev pa 34,2.

Pomembno je vedeti – Slovenci in slovenski državljani, ki so se proti covidu-19 v času, ko je v Sloveniji potekalo zgolj cepljenje prednostnih skupin, cepili v tujini, veliko se jih je v Srbiji, kljub vsem prejetim odmerkom ne morejo pridobiti evropskega digitalnega potrdila.

In še to! Evropske unije začelo veljati digitalno covidno potrdilo (DCP), ki naj bi olajšalo prost pretok ljudi po Evropski uniji ter Lihtenštajnu, Švici, Islandiji in Norveški. S pomočjo kode QR lahko pristojni organi ugotovijo, ali posameznik izpolnjuje pogoje za vstop v državo.

ECDC-Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni je v svojem tedenskem zemljevidu, objavlja ga tedensko (ta je iz dne, 15.7.2021) obalo Hrvaške “obarval”, povezano s covidom-19, v oranžno. To velja vedeti, če se odpravljate tja.

Testiranje v Švici ni poceni – Če želite z letališča Zürich poleteti, kamor ste pač namenjeni, kar njih ne zanima, morate opraviti PCR testiranje (seveda ne, če niste dvakrat cepljeni, prebolevniki in enkrat cepljeni). Če želite potrdilo pridobiti v 20 minutah, boste morali zanj morali odšteti 380 CHF/ 350,50 €, če ga želite pridobiti v času ene ure 280 CHF/ 258,26 €, v času 2,5 ure 180 CHF /166,03 €, in če ste pripravljeni nanj počakati 8 ur, vas bo ta stal “le” 109 CHF / 100,54 €

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 15. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.684 PCR/ 19.934 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 64

– Št. hospitaliziranih: 32

– Št. oseb na intenzivni negi: 10

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:4

– Št. umrlih: 0

– 7-dnevno povprečje okužb: 57,9

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 865.448 ljudi, z vsemi odmerki pa 760.624. In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 139 okuženih oseb. V bolnišnicah se nahaja 110 oseb, od tega 9 na intenzivni negi. Doslej življenje zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.233 oseb.

Vsem potnikom, ki potujejo na Hrvaško še naprej svetujemo (ni obvezno)  predhodno napoved prihoda prek aplikacije – Aktivna povezava

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 341 okuženih oseb. Trenutno je 2921 aktivnih primerov105 ljudi, okuženih se nahaja v bolnišnicah , 37 pa jih potrebuje intenzivno nego. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.725 oseb.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosed

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s