Covid-19: V Sloveniji okuženost spet narašča; V Avstriji okuženost povečujejo potovanja

Ljubljana, 20. julij 2021 – Včeraj, 19. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.734 PCR-testov–okuženih pa je bilo 88 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 5,1 odstotka). Opravljenih je bilo kar 27.712 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 28. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 9 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.425 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila novih okužb znaša 54, število aktivnih primerov se je po oceni NIJZ-ja znižalo na 799. 14-dnevno število potrjenih primerov okužbe na 100.000 prebivalcev znaša 37

Dobro je vedetiZa vse, ki načrtujete potovanja v času povečane nevarnosti okužbe s covid19, vam priporočamo v uporabo interaktivni zemljevid, ki ga upravlja IATA in kjer lahko sproti preverite, kako so pravila v državi, kamor potujete.

Hitri antigenski testi od 23. avgusta plačljivi – Zdravstveni minister Janez Poklukar je na novinarski konferenci sporočil, da bodo od 23. avgusta naprej hitri antigenski testi plačljivi, in sicer bo treba zanje odšteti do 12 evrov.

Pri tem velja omeniti, da to ne bo veljalo za nekatere izjeme, in sicer za oskrbovance socialnovarstvenih zavodov, osebe v zavodih za prestajanje kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce, varnih hišah, azilnih domovih, integracijskih hišah in kriznih centrih za otroke ter uporabniki zdravstvenih storitev. Med izjemami so tudi ljudje, ki se za radi medicinskih razlogov ne smejo cepiti, kar izkažejo s potrdilom zdravnika.

V šolah se še naprej izvaja samotestiranje s hitrimi testi, ki bodo brezplačni. Način izvajanja v novem šolskem letu bodo še določili skupaj z ministrstvom za šolstvo, je napovedal Poklukar.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 19. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.734 PCR/ 27.712 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 88

– Št. hospitaliziranih: 28

– Št. oseb na intenzivni negi: 9

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:3

– Št. umrlih: 0 (nobeden)

– 7-dnevno povprečje okužb: 54

Pregled po regijah in občinah – https://covid-19.sledilnik.org/embed.html#/sl/chart/Map

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 875.816 ljudi, z vsemi odmerki pa 769.877. In še podatki, ki jih lahko spremljate s pomočjo COVID SLEDILNIKA – AKTIVNA POVEZAVA.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 146 okuženih oseb. V bolnišnicah imajo 121 oseb, od tega 11 na intenzivni negi. Doslej je zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.243 oseb, včeraj 3 osebe.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 316 okuženih oseb. 124 ljudi, okuženih se nahaja v bolnišnicah , 39 pa jih potrebuje intenzivno nego. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.729 oseb (nobeden več, kot dan prej).

Kot kaže tabela, ki smo jo povzeli po avstrijskem časniku Heute, delež ljudi, ki so se zaradi počitnic ali potovanja okužili s koronavirusom, močno narašča. Pogled na preglednico kaže, da se delež okuženih ljudi v gospodinjstvih (druženje le teh) znatno upadal. V koledarskem 21. tednu je teh bilo 66,4 odstotka, v preteklem tednu pa le 33,4 odstotka. Zato pa je močno poskočila okuženost zaradi potovanj, in sicer iz 1,7 na kar 31,1 %.

Hu

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s