Covid-19: V Sloveniji okuženost spet pod sto; Hrvaška obala v celoti oranžna

Ljubljana, 22. julij 2021 – Včeraj, 21. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.446 PCR-testov–okuženih pa je bilo 69 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 4,8 odstotka). Opravljenih je bilo kar 20.244 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 27. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 8 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.425 oseb.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb po podatkih Sledilnika za covid-19 znaša 60. Povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev v zadnjih dveh tednih pa znaša 40.

Dobro je vedetiZa vse, ki načrtujete potovanja v času povečane nevarnosti okužbe s covid19, vam priporočamo v uporabo interaktivni zemljevid, ki ga upravlja IATA in kjer lahko sproti preverite, kako so pravila v državi, kamor potujete.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 21. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.446 PCR/ 20.244 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 69

– Št. hospitaliziranih: 27

– Št. oseb na intenzivni negi: 8

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:3

– Št. umrlih: 0 (nobeden)

– 7-dnevno povprečje okužb: 60

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 884.029 ljudi, z vsemi odmerki pa 777.169 ljudi.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: V zadnjih 24 urah so na Hrvaškem zabeležili 179 okuženih oseb. V bolnišnicah imajo 122 oseb, od tega 13 na intenzivni negi. Doslej je zaradi virusa covid-19 na Hrvaškem umrlo 8.244 oseb.

Vredno je vedeti, da je hrvaška obala v celoti oranžna – ECDC – Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni – zemljevid okuženosti. Ta kaže, da vsa hrvaška obala, ostaja oranžna. A kot kaže, to ne moti turistov iz Evrope, ki rinejo v Hrvaško. Živ prenos stanja prometa na mejnih prehodih s Hrvaško (Vir: HAK).

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 452 okuženih oseb. 102 ljudi, okuženih se nahaja v bolnišnicah, 26 pa jih potrebuje intenzivno nego. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.730 oseb.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply