Covid-19: Okuženih 58; Cepljenje v Sloveniji poteka po polževo

Ljubljana, 1. avgust 2021 – Včeraj, 31. julija, je bilo v Sloveniji opravljenih 751 PCR-testov–okuženih pa je bilo 58 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 7,6 odstotka). Opravljenih je bilo kar 19.411 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo je bilo 29. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 8 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.427 oseb, umrl je 1 bolnik.

Sedemdnevno povprečje okužb znaša 86, dva več kot dan pred tem. Medtem se je 14-dnevno povprečje okužb na 100 tisoč prebivalcev povečalo za eno in znaša 50 okužb, kažejo podatki NIJZ-ja.

Pomembno je vedeti – Cepilno mesto v UKC-ju Ljubljana bodo iz glavne avle z 2. avgustom preselili na urgenco. Cepljenje proti covidu-19 bo brez naročanja potekalo do 20. avgusta, vsak delovnik od 8. do 20. ure, in sicer za vso populacijo, tudi otroke od 12. leta. Na spletni strani UKC-ja bo objavljen tudi urnik cepljenja z določenim cepivom.

Dobro je vedeti – Za vse, ki načrtujete potovanja v času povečane nevarnosti okužbe s covid-19, vam priporočamo uporabo interaktivnega zemljevida, ki ga upravlja IATA in kjer lahko sproti preverite, kako so pravila v državi, kamor potujete.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 31. 7. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.673 PCR/ 45.494 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 135

– Št. hospitaliziranih: 29

– Št. oseb na intenzivni negi: 9

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:-

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb: 79

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 920.073 ljudi, z vsemi odmerki pa 810.200 ljudi.

Velja dodati, da cepljenje pri nas napreduje bolj po polževo. Upati je, da se cepljenim ne bo spet treba prilagajati zaradi nasprotnikov cepljenja, kar je njihova pravica, a s posledicami na njihov račun. V primeru, da bi cepljenim kdo vsiljeval različne zapore in ukrepe, bi veljalo nasprotovanje že cepljenih izraziti s »kondicijsko« vožnjo po Trgu Republike. Saj je to, kot pravi Ustavno sodišče človekova pravica.

Stanje na Hrvaškem in v Avstriji

Hrvaška: Naša južna soseda trenutno sproti na posebnih novinarskih konferencah ne objavlja stanja okuženih in obolelih po državi. Kot vse kaže, jih zdaj zanima le turistična sezona. Ali bo zaradi tega ob zaključku zanje tako pomembne turistične sezone njihove tuje turiste bolela glava, ob vrnitvi v lastne domovine (Slovenijo, Avstrijo, Nemčijo, Italijo, Nizozemsko….) pa bo pokazal čas.

Avstrija:  V Avstriji ob testiranju našli 452 okuženih oseb. 121 ljudi, okuženih se nahaja v bolnišnicah, 19 pa jih potrebuje intenzivno nego. Pri naših severnih sosedih je doslej življene zaradi covid-19 izgubilo 10.737 oseb. V soboto je bilo v Avstriji prvič cepljeno proti 5.293.702 ljudi, od tega je 4.597.210 ljudi (58,18 %) pa si je zagotovilo celovito zaščiteno.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Leave a Reply