Covid-19: Slovenija že »lepo” oranžna

Ljubljana, 3. avgust 2021 – Včeraj, 2. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.733 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 181 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 10,2 odstotka). Opravljenih je bilo kar 28.524 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 30. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 9 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.425 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 100,8, 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 56,7. Torej zdaj se ve, da je Slovenija že lepo oranžna.

Pa razumi? Letošnja poletna turistična sezona je do zdaj boljša od lanske, na obali in v zdraviliščih se lahko primerja celo s predkoronskim julijem, a poletja še ni konec. Da bi nadomestili spomladansko zaprtje, bi slovenski turizem ob vrnitvi tujih gostov potreboval še vsaj dobra avgust in september brez omejitev. Ob tem pa nekateri turistični delavci želijo, da je država njihovo »receptor«, ki naj kontrolira, ali njihovi gosti izpolnjujejo pogoje PCT. Avstrijci ne razmišljajo tako »votlo«, ker jih zanima le, da njihove denarnice turisti napolnijo.

Dobro je vedetiZa vse, ki načrtujete potovanja v času povečane nevarnosti okužbe s covid-19, vam priporočamo uporabo interaktivnega zemljevida, ki ga upravlja IATA in kjer lahko sproti preverite, kako so pravila v državi, kamor potujete.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 2. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.733 PCR/ 28.524 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 181

– Št. hospitaliziranih: 30

– Št. oseb na intenzivni negi: 9

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:0

– Št. umrlih: 0 (nobeden)

– 7-dnevno povprečje okužb: 100,8 (podatek sledilnik)

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 922.759 (42%) ljudi, z vsemi odmerki pa 812.943 (38,5) ljudi.

Pri naših južnih in severnih sosedih

Hrvaška – Hrvaška, ki je po pogojih Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) že tretji teden oranžna se posebej zato ne posebej ne vznemirja. Celo več, zadnje čase, sploh ne objavlja stanja okuženosti. Vidite, Hrvatov zanima mečkanje s QR kodnim sistemom, ampak le, da se turistična sezona odvija pozitivno. 

Avstrija – Od ponedeljka do danes, 3. avgusta, je bilo v Avstriji zabeleženih 390 novih okužb. V primerjavi s prejšnjim tednom (367 primerov) se je število novih okužb povečalo za 23 primerov. S tem se 7-dnevna incidenca pri naših severnih sosedih poveča na 37,22 (v Sloveniji 100,8). V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 130 bolnikov, kar je 6 več kot prejšnji dan. Na intenzivni negi je trenutno 33 bolnikov in dva bolnika več kot prejšnji dan. Doslej je povezano s covid-19 v Avstriji umrlo 10.752 ljudi, samo včeraj trije.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s