Covid-19: IJS opozarjajo, da bi jeseni v bolnišnicah lahko presegli drugi val epidemije covida-19

Ljubljana, 4. avgust 2021 – Včeraj, 3. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.587 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 139 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 10,2 odstotka). Opravljenih je bilo kar 18.736 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 30. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 8 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.425 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 105, 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 57. Torej zdaj se ve, da je Slovenija že lepo oranžna.

Institut Jožef Stefan (IJS) priporoča cepljenje – Kot opozarjajo pri IJS, bi jeseni v bolnišnicah lahko presegli drugi val epidemije covida-19, če se ne bomo pravočasno dovolj precepili. Da četrti val ne bo preveč narasel, predvsem pa da ne bo premočno obremenil bolnišnic, bi bilo treba cepiti vsaj vse starejše od 40 let, zaželena precepljenost odrasle populacije pa je nad 90 odstotkov

Dobro je vedetiZa vse, ki še načrtujete potovanja v času povečane nevarnosti okužbe s covid19, vam priporočamo uporabo interaktivnega zemljevida, ki ga upravlja IATA in kjer lahko sproti preverite, kako so pravila v državi, kamor potujete.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 3. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.587 PCR/ 18.736 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 139

– Št. hospitaliziranih: 30

– Št. oseb na intenzivni negi: 8

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:0

– Št. umrlih: 0 (nobeden)

– 7-dnevno povprečje okužb: 105 (podatek sledilnik)

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 926.325 (44%) ljudi, z vsemi odmerki pa 815.398 (38,7) ljudi.

Pri naših južnih in severnih sosedih

Hrvaška – Hrvaška, ki je po pogojih Evropskega centra za obvladovanje in preprečevanje bolezni (ECDC) že tretji teden oranžna se posebej zato ne posebej ne vznemirja. Celo več, zadnje čase, sploh ne objavlja stanja okuženosti. Vidite, Hrvatov zanima mečkanje s QR kodnim sistemom, ampak le, da se turistična sezona odvija pozitivno. 

Avstrija – Od ponedeljka do danes, 4. avgusta, je bilo v Avstriji zabeleženih 592 novih okužb. V primerjavi s prejšnjim tednom (390 primerov) se je število novih okužb povečalo za 23 primerov. S tem se 7-dnevna incidenca pri naših severnih sosedih poveča na 37,67 (v Sloveniji 105). V avstrijskih bolnišnicah je trenutno 122 bolnikov, kar je 8 manj kot prejšnji dan. Na intenzivni negi je trenutno 25 bolnikov in 8 bolnikov manj kot prejšnji dan. Doslej je povezano s covid-19 v Avstriji umrlo 10.752 ljudi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s