Covid-19: Krek opozarja

Ljubljana, 6. avgust 2021 – Včeraj, 5. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.771 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 144 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 8,1 odstotka). Opravljenih je bilo kar 24.581 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom. Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 29. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 7 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.426 oseb, umrl en bolnik.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 118, 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 65,4.

Krek opozarja – Direktor NIJZ-ja Milan Krek je na novinarski konferenci opozoril, da se stanje glede novega koronavirusa po Evropi v zadnjih tednih hitro zaostruje. Večina držav ima povečano incidenco, 19 držav pa ima reprodukcijsko število r večje od 1, kar po Krekovih besedah pomeni, da gremo v epidemijo. Izpostavil je, da se je letos krivulja okužb začela dvigati prej kot v lanskem letu.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 5. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.771 PCR/ 24.581 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 144

– Št. hospitaliziranih: 29

– Št. oseb na intenzivni negi: 7

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:1

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb: 118 (podatek sledilnik)

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 934.931 (44,2%) ljudi, z vsemi odmerki pa 825.680 (39,2) ljudi.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s