Covid-19: Po 23. avgustu bodo hitri antigenski testi (HAT) plačljivi

Ljubljana, 12. avgust 2021 – Včeraj, 11. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.828 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 248 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 13,6 odstotka).  Opravljenih je bilo kar 20.543 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 40. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 6 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.428 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 153. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 88.

Pomembno je vedet! Po 23. avgustu bodo hitri antigenski testi (HAT) plačljivi, in sicer bo potrebna za posamezno testiranje odšteti 12 evrov. In še to! Sistem PCT bo pogoj, vsaj tako je določeno, v vseh dejavnostih, v zdravstvu, socialnem varstvu, kulturi, šolstvu, gostinstvu, športu, v javnem življenju nasploh je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 11. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.828 PCR/ 20.543 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 248

– Št. hospitaliziranih: 40

– Št. oseb na intenzivni negi: 6

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:-

– Št. umrlih: –

– 7-dnevno povprečje okužb: 153

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

Medical worker making blood test for detection of antibodies and infections, stock video

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 946.819 (45%) ljudi, z vsemi odmerki pa samo 840.023 (40%).

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Hrvaški minister za zdravje je, tako mimogrede, povedal, da so na Hrvaškem zabeležili 333 okuženih. V bolnišnicah imajo 192 oseb, od tega jih 19 potrebuje intenzivno nego. Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.928 ljudi, včeraj trije.

Je pa res, da se Hrvati v tem trenutku predvsem ukvarjajo s tem, koliko turistov letuje pri njih in ne, koliko »izvozijo« okuženih v države, od koder so njihovi turisti.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 850 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 203 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 51 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.753 oseb. 7-dnevna incidenca je prvič po 22. maju narasla na več kot 50 (kot objavljeno zgoraj je ta v Sloveniji že 153).

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s