Covid-19: V Sloveniji 7 dnevno povprečje okuženih znaša 161; Tako pa ravnajo v Avstriji, če ne nosite maske tam, kjer je predpisana

Ljubljana, 13. avgust 2021 – Včeraj, 13. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.841 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 199 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 10,8 odstotka).  Opravljenih je bilo kar 23.093 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 40. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 6 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.428 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 161. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 92.

Pomembno je vedet! Po 23. avgustu bodo hitri antigenski testi (HAT) plačljivi, in sicer bo potrebna za posamezno testiranje odšteti 12 evrov. In še to! Sistem PCT bo pogoj, vsaj tako je določeno, v vseh dejavnostih, v zdravstvu, socialnem varstvu, kulturi, šolstvu, gostinstvu, športu, v javnem življenju nasploh je povedal državni sekretar na ministrstvu za zdravje Franc Vindišar.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 12. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.841 PCR/ 23.093 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 199

– Št. hospitaliziranih: 42

– Št. oseb na intenzivni negi: 7

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 4

– Št. umrlih: –

– 7-dnevno povprečje okužb: 161

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 950.331 (45%) ljudi, z vsemi odmerki pa samo 845.534 (40,1%).

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.928 ljudi.  Je pa res, da se Hrvati v tem trenutku predvsem ukvarjajo s tem, koliko turistov letuje pri njih in ne, koliko »izvozijo« okuženih v države, od koder so njihovi turisti.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.005 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 205 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 48 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.753 oseb. 7-dnevna incidenca je prvič po 22. maju narasla na več kot 55,81 (kot objavljeno zgoraj je ta v Sloveniji že 161).

Hrvaška po podatkih Avstrije spet žarišče okužb – Kot poroča avstrijski Heute, je bilo po vrnitvi turistov iz Hrvaške zabeleženo, da je od tam bilo prenešenih (samo v 30-31 tednu), kar 961 primerov novih okužb. In kaj delamo povezano s tem v Sloveniji. Nič! Tiho prenašamo porast okužb iz Hrvaške, kar pa Avstrijci jasno in glasno poudarjajo.

Okužbe med potniki, ki se vračajo iz držav – pregled po tednih – AKTIVNI INFOGRAM PO DRŽAVAH (pregled po tednih/Vir: Heute).

Tako pa je v Avstriji – Na podzemni železnici – https://www.wienerlinien.at/web/wiener-linien/betriebsinfo – na Dunaju so na liniji U1 na postaji Kagran zaustavili podzemni vlak poln potnikov, in sicer le zato, ker si eden od potnikov ni hotel nadeti maske, ki je na Dunaju v javnem prevozu obvezna. Kot poroča časnik Heute, je podzemni vlak lahko s potjo nadaljeval, a šele potem, ko so policisti nasprotnika uporabe maske na svoj način “prepričali”, da si jo bo v prihodnje zagotovo nadel, ko bo vstopil v enega od javnih prevoznih sredstev. 

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s