Covid-19: Od ponedeljka, 16. avgusta, je znova obvezna uporaba zaščitnih mask…

Ljubljana, 14. avgust 2021 – Včeraj, 13. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.869 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 264 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 14,1 odstotka).  Opravljenih je bilo kar 44.217 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 42. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 7 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.428 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 180. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 98.

Pomembno je vedeti (aktiva povezava) – Vlada je na dopisni seji v petek sprejela nov odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, s katerim je poenotila ureditev izpolnjevanja pogoja PCT (prebolevnosti, cepljenosti ali testiranja).
In še! – Od ponedeljka, 16. avgusta, je znova obvezna uporaba zaščitnih mask na javnih kulturnih prireditvah ter to, da bodi po 23. avgustu morali tudi tranzitni potniki bodo izpolnjevati pogoje PCT

 

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 13. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.869 PCR/ 44.217 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 264

– Št. hospitaliziranih: 42

– Št. oseb na intenzivni negi: 7

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 4

– Št. umrlih: –

– 7-dnevno povprečje okužb: 180

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 953.696 (45%) ljudi, z vsemi odmerki pa samo 850.686 (40,3%).

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.930 ljudi. Na novo okuženih je 367 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 192, od tega jih 20 potrebuje intenzivno nego. Je pa res, da se Hrvati v tem trenutku predvsem ukvarjajo s tem, koliko turistov še letuje pri njih in ne, koliko »izvozijo« okuženih v države (na primer »izvoz« v Avstriji po tednih je TAKŠEN – AKTIVNA POVEZAVA), od koder so njihovi turisti.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 951 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 221 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 51 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.754 oseb.

Hrvaška po podatkih Avstrije največje žarišče prenesenih okužb – Kot poroča avstrijski Heute, je bilo po vrnitvi turistov iz Hrvaške zabeleženo, da je od tam bilo prenesenih (samo v 30 in 31 tednu), kar 961 primerov novih okužb. In tak je AKTIVNI INFOGRAM  /PO DRŽAVAH/ prenesenih okužb med potniki, ki se vračajo iz različnih držav.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s