Covid-19: Včeraj v Sloveniji okuženih 318 oseb, »kar skrbi« Hrvate

Ljubljana, 17. avgust 2021 – Včeraj, 16. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 2058 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 318 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 7 odstotkov).  Opravljenih je bilo kar 28.505 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 49. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 11 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.428 oseb.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 198. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 107.

Vredno je vedeti – V veljavo danes, 16. avgusta, vstopa več odlokov za preprečitev širjenja epidemije covida-19, ki jih je vlada sprejela minuli petek.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 16. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2058 PCR/ 28.505 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 318

– Št. hospitaliziranih: 49

– Št. oseb na intenzivni negi: 11

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: –

– Št. umrlih: –

– 7-dnevno povprečje okužb: 198

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 956.845 ljudi, z vsemi odmerki pa samo 853.889.

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.938 ljudi (3 zadnji dan). Na novo okuženih je 341 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 220, od tega jih 26 potrebuje intenzivno nego. Je pa res, da se Hrvati v tem trenutku v tem trenutki predvsem ukvarjajo s tem, koliko turistov še letuje pri njih in ne, koliko »izvozijo« okuženih v države (na primer »izvoz« v Avstriji po tednih je TAKŠEN – AKTIVNA POVEZAVA), od koder so njihovi turisti.

Zanimivo je tudi, da Hrvati kot pomembno novico objavljajo povečanje okužb v Sloveniji, ki pa so jih po večini po Sloveniji raztrosili Slovenci in slovenski državljani, ki so jih ti »uvozili« v Slovenijo iz Hrvaške, Bosne in Hercegovine, Črne gore, Srbije in Severne Makedonije. No, pa tudi iz Grčije, da ne bomo omenjali le balkanske države.   

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 866 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 270 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 61 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.757 oseb.  Sedemdnevna incidenca se je poveča na 70,09 (v Sloveniji 189).

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s