Covid-19: V Sloveniji včeraj »le« 385 okuženih; Kot kaže, je za »le« krivo tudi »uvažanje« in razprševanje…

Ljubljana, 18. avgust 2021 – Včeraj, 17. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 2228 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 385 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 7 odstotkov).  Opravljenih je bilo kar 19.614 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 57. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 9 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.431 oseb, včeraj kar tri osebe.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 218. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 118.

Velik skok velja pripisati »uvozu« z Balkana in drugih letovišč, ter seveda “razprševanju” virusa po vrnitvi domov, kjer ni prav rigoroznega nadzora, kakšni so rezultati testov ob prihodu domov. Morda pa je razlog tudi ta, ker je odgovorne strah, kaj bodo rekli tisti, ki so proti zajezitvi virusa s pomočjo cepljenja.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 17. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2228 PCR/ 19.614 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 385

– Št. hospitaliziranih: 57

– Št. oseb na intenzivni negi: 9

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 2

– Št. umrlih: 3 osebe včeraj (skupaj 4,431)

– 7-dnevno povprečje okužb: 218

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 960.201 (46%) ljudi, z vsemi odmerki pa samo 857.845 (41%).

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.941 ljudi (3 zadnji dan). Na novo okuženih je 524 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 235, od tega jih 26 potrebuje intenzivno nego.

Je pa res, da se Hrvati v tem trenutku v tem trenutki predvsem ukvarjajo s tem, koliko turistov še letuje pri njih in ne, koliko »izvozijo« okuženih v države (na primer »izvoz« v Avstriji po tednih je TAKŠEN – AKTIVNA POVEZAVA), od koder so njihovi turisti.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.221 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 293 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 59 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.757 oseb.  Sedemdnevna incidenca se je poveča na 73,68 (v Sloveniji 218).

To pomeni, da je četrti val pred vrati, ki ga strokovnjaki že vidijo kot pandemijo. To naj bi dokazovalo 7-dnevno povečuje, ki znaša 73.68. (Zanimivo, da to v Sloveniji znaša 218, a niče še ne misli, da je pandemija že tu)

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s