Covid-19: Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb poskočilo na 237

Ljubljana, 19. avgust 2021 – Včeraj, 18. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 2235 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 381 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 17 odstotkov).  Opravljenih je bilo kar 21.538 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 56. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 10 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.433 oseb, včeraj 2 bolnika.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 237. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 130.

Vlada ukrepov kljub poslabševanju epidemične slike zaradi širjenja bolj nalezljive različice novega koronavirusa delta ne bo zaostrovala. Veljavne ukrepe pa bo podaljšala še za en teden.

Premier Janez Janša je prek omrežja Twitter sporočil, da bo testiranje na novi koronavirus od 23. avgusta dalje samoplačniško, razen za dejavnosti, kjer je PCT-pogoj za izvajalce oziroma zaposlene predpisan z odloki. Frekvenca testiranj pa se za zdaj ne bo spremenila. V primeru uvedbe samotestiranja pa naj bi to veljalo za vse in ne samo za šolnike.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 18. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 2235 PCR/ 21.358 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 381

– Št. hospitaliziranih: 56

– Št. oseb na intenzivni negi: 10

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: –

– Št. umrlih: 2 osebi včeraj (skupaj 4,433)

– 7-dnevno povprečje okužb: 237

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 964.120 (46%) ljudi, z vsemi odmerki pa samo 862.040 (41%).

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.944 ljudi (3 zadnji dan). Na novo okuženih je 486 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 235, od tega jih 26 potrebuje intenzivno nego.

Je pa res, da se Hrvati v tem trenutku v tem trenutki predvsem ukvarjajo s tem, koliko turistov še letuje pri njih in ne, koliko »izvozijo« okuženih v države (na primer »izvoz« v Avstriji po tednih je TAKŠEN – AKTIVNA POVEZAVA), od koder so njihovi turisti.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.226 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 290 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 59 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.760 oseb.  Sedemdnevna incidenca se je poveča na 78 (v Sloveniji 237).

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetuhttps://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s