Covid-19: Hitro testiranje na koronavirus z današnjim dnem plačljivo, razen…

Ljubljana, 23. avgust 2021 – Včeraj, 22. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 754 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 116 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 15,4 odstotkov).  Opravljenih je bilo kar 11.114 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 75. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 18 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.434 oseb, včeraj umrla ena.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 304. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 163. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 2992 aktivnih okužb, kar je 190 več kot dan prej.

Dobro je vedeti – Hitro testiranje na koronavirus z današnjim dnem (23. avgustom) ni več brezplačno za vse. Na točkah za testiranje, ki bodo zdaj še ostale tam, kjer so, bo treba dokazati, da test potrebujemo za delo in bo zato ta brezplačen. Ta pa velja za za gostince, učitelje, vzgojitelje, trgovce, frizerje, taksiste, zaposlene v igralnicah, in kongresnih dejavnostih, izvajalce vzgoje in izobraževanja na področju verske svobode, zaposlene v zdravstvu in socialnovarstvenih zavodih, torej vse, ki jim je z odloki vlade določeno obvezno testiranje.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 22. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 754 PCR/ 11.114 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 116

– Št. hospitaliziranih: 75

– Št. oseb na intenzivni negi: 18

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 7

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb: 304

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 971.753 (46%) ljudi, z vsemi odmerki pa samo 881.119 (42%).

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.950 ljudi (2 oseba zadnji dan). Na novo okuženih je 73 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 307, od tega jih 42 potrebuje intenzivno nego.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.077 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 373 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 77 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.763 oseb.  Sedemdnevna incidenca se je poveča na 90,97 (v Sloveniji 304). 

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s