September – mesec ozaveščanja o raku pri otrocih

Ljubljana, 1. september 2021 – V Sloveniji vsako leto približno 80 otrok in mladostnikov zboli za rakom, pri čemer jih približno 20 odstotkov boj z zahrbtno boleznijo izgubi. Septembra zato lahko s kolektivno zavestjo in razumevanjem, s pomočjo junakom 3. nadstropja Pediatrične klinike v Ljubljani, vsi pomagamo v njihovem boju (za življenje). Zato bo mesec september obeležil tudi simbol zlate pentlje, ki simbolizira otroškega raka.

V Sloveniji je rak še vedno tretji najpogostejši vzrok smrti pri osebah mlajših od 15 let. Kljub temu, da s pomočjo medicine iz leta v leto narašča odstotek otrok, ki v bitki z rakom zmagajo, povečuje pa se tudi skupno število tistih, ki zbolijo. Najpogostejša med rakavimi obolenji otrok je levkemija, ki predstavlja kar 30 % vseh rakov pri otrocih. 

Zato septembra, pa ne samo septembra ima vsak od nas priložnost, da po svojih močeh pomaga otrokom v njihovem boju z zahrbtnimi boleznimi in njihovim staršem, ki jih spremljajo pri zdravljenju. Zato se bodo v ta namen septembra organizirani tudi številni dogodki, ki bodo otrokom in mladostnikom polepšali vsak dan in jim ponudili neprecenljive izkušnje. Septembrsko ozaveščanje bo vodilo Društvo Junaki 3. nadstropja, ki združuje starše otrok, ki so imeli ali imajo sami izkušnjo z bivanjem v 3. nadstropju Pediatrične klinike in so se odločili, da svoj prosti čas namenijo pomoči ostalim otrokom (in njihovim družinam), ki se zdravijo na hemato-onkološkem oddelku.

Septembra od Eminega pohoda do junaške poti na Triglav in teka okrog Slovenije

Že jutri, 1. septembra, je na sporedu Emin pohod od Škofje Loke do Pediatrične klinike v Ljubljani, približno 36 kilometrov dolga trasa v spomin na Emo, ki je boj z rakom žal izgubila, a nas še vedno motivira, da poskrbimo za tiste, ki se zdaj borijo z rakavimi obolenji. Ob tem junake 3. nadstropja čaka še nepozaben izlet na Triglav v sodelovanju s Slovensko vojsko in kulturni dan s koncertom v Cerkljah na Gorenjskem. 

V sklopu ozaveščanja o otroškem raku bo potekal tudi 13-dnevni tek okrog Slovenije, s katerim bo slovenska ultramaratonka Špela Šavs iz Preddvora začela v petek, 3. septembra. Skupno bo pretekla več kot 1000 kilometrov, v sodelovanju z Lions Klubom Kranj pa se bo med tekom zbiralo tudi namenska sredstva za prenovo sobe za starše v Pediatrični kliniki v Ljubljani. 

Naj bo september mesec, ko poskrbimo, da bodo junaki 3. nadstropja slišani, razumljeni in oskrbljeni ves čas in bo njihov boj z boleznimi zato lažji ter zmaga še bolj prepričljiva. 

Za junake lahko kadarkoli pošljete SMS sporočilo JUNAKI5 na 1919, s čimer prispevate 5 evrov za otroke z rakom. Več o možnostih sodelovanja z Društvom Junaki 3. nadstropja pa si lahko preberete na njihovi uradni spletni strani: https://junaki3nadstropja.si/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s