Covid-19: Včeraj v Sloveniji število okuženi naraslo na kar 764

Ljubljana, 1. september 2021 – Včeraj, 31. avgusta, je bilo v Sloveniji opravljenih 3.788 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 764 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 20,2 odstotkov).  Opravljenih je bilo kar 23.303 hitrih testov, pri čemer vsi, ki so jim okužbo z novim koronavirusom potrdili s hitrim antigenskim testom, so testirani še s PCR-testom.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 159. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 37 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 5.157 oseb, včeraj umrla ena oseba.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 468. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 270. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 5.756 aktivnih okužb.

Javnosti naj bi bil, morda že danes, predstavljen nov semafor protikoronskih ukrepov, ki ga je pripravila strokovna skupina za covid-19. Ukrepi naj ne bi predvidevali nočne omejitve gibanja ali omejitve gibanja na občine.

Kot je še poročal Radio Slovenija, zapiranja šol v tem šolskem letu glede na nov semafor ukrepov naj ne bi bilo.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 31. 8. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 3.788 PCR/ 23.303 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 764

– Št. hospitaliziranih: 159

– Št. oseb na intenzivni negi: 37

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice:13

– Št. umrlih: 1

– 7-dnevno povprečje okužb: 468

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 992.258 (47%ljudi, z vsemi odmerki pa samo 904.974 (43%).

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.334 ljudi (4 oseb3 so umrle zadnji dan). Na novo okuženih je 805 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 440, od tega jih 59 potrebuje intenzivno nego.

Res je čudno, da se v najbolj obiskani turistični državi drastično povečuje število okuženi, a tudi v državah, od koder do iz »oranžne« obale Hrvaške prihajajo na svoje domove turisti, kot so Slovenci, Avstrijci, Nemci, ki v svojih državah nato »poskrbijo« za širjenja virusa. Seveda odvisno od kontrol, ki jih posamezna država izvaja. Slovenija slabo!

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.848 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 545 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 112 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.775 oseb.  Sedemdnevna incidenca se je poveča na 112,05 (v Sloveniji 468). 

Kot poročajo avstrijski mediji, je na Dunaju skoraj polovico vseh novih okužb izsledeno pri ljudeh, ki se vračajo s potovanj.

 Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s