Sporočilo za slovenske gostince! V avstrijski restavraciji “Tafelspitz” bodo nedeljsko ponudbo gostje plačevali 10 dražje; In?

Braunau/Avstrija, 1. september 2021 – Lastnik avstrijske restavracije “Tafelspitz“, v kraju Braunau (v bližini Salzburga), se je odločil, da bo gostom, od danes, 1. septembra, ob nedeljah in praznik, svoje storitve zaračunaval 10 odstotkov dražje. Tako bodo gostje, na primer za zrezek, namesto sedanjih 17 evrov morali, ob nedeljah in praznik, odšteti 18.70 evrov. Kot poroča avstrijski časnik Heute, ne gre za tipično podražitev. Kot pravi lastnik restavracije Jochen Reumüller, ker je težko dobiti delavce, se je odločil, da učinek podražitve nameni za zvišanje plač delavcem, ki bodo tako prejemali za opravljeno delo ob nedeljah in praznik 50 odstotkov višje plače.

To novico povzemamo zato, da bi se z njo seznanili tudi naše gostince, ki tudi ves čas jadikujejo, da imajo težave z delovno silo. Ob tem pa jih večina pozablja, da imajo njihovi delavci ne prav polne denarnice. Celo več, večina zaposlenih v našem gostinstvu delo opravlja preko različnih pogodbenih odnosov, pri čemer so nekateri na meji zakonitosti.

Kot se ve, v sosednji Avstriji večina gostincev zaposluje svoje delavce za nedoločen čas in imajo njihovi delavci, za naše razmere, sorazmerno solidne dohodke. Ob tem pa je znano, da naši gostinski delavci svoje delavce zaposlujejo na različne načine in pod različnimi pogoji, nekateri celo tudi na nezakonit način.

Naši gostinci pa so znani tudi po tem, da si radi pomagajo s tako imenovanim “delodajalcem” študentskim servisom. Vidite, zato smo se odločili povzeti to novico, ki je osnova odnosa lastnika restavracije “Tafelspitz” iz Braunaa do svojih zaposlenih./LN/Fotografija le ponazoritvena/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s