Ta konec tedna Mednarodna Noč netopirjev pri Županovi jami

Grosuplje, 8. september 2021 – V mesecu septembru praznujemo Mednarodno noč netopirjev, ki jo označuje sklop dogodkov, ki so posvečeni netopírjem, ki so red sesalcev in edini sesalci z letalno mreno, ki jim omogoča pravo letenje.

Zato organizacije po Evropi v več kot 30 državah že 25 let prispevajo k poznavanju netopirjev in zaščiti le teh. V Sloveniji živi 30 vrst netopirjev, zaščitene so z Uredbo o zavarovanih prosto živečih živalskih vrstah. Med njimi 10 vrst sodi med kvalifikacijske vrste območij Nature 2000.

Grosupeljska Županova jama je v območju Nature 2000 zaradi vrste mali podkovnjak, se pa v jami stalno ali občasno zadržuje še 6 drugih vrst netopirjev.

Kot so sporočili upravljalci Županove jame se bosta ta petek, 10.9. ob 18.00, lahko tudi vi podali na tematski ogled podzemlja Županove jame in si ogledali netopirje v njihovem domačem jamskem okolju s predstavnikom Slovenskega društva za preučevanje in varstvo netopirjev. V mraku pa bo priložnost prisluhniti tudi njihovemu oglašanju v živo.

V soboto, 11.9., bo program namenjen predvsem mlajšim. Otroci bodo netopirje prek ustvarjalnih delavnic spoznavali ob 10.00 in prisluhnili pravljici o netopirčku Branku iz Županove jame. Ob 11.00, 13.00 in 15.00 se bodo z družinami lahko podali na edinstveno jamsko dogodivščino: »Odkrij netopirsko skrivnost«.

V sklopu dogodka si bo Županovo jamo mogoče ogledati z 20 odstotnim  popustom – velja za tematsko vodenje in jamsko dogodivščino. In še to! Za tematsko vodenje in delavnice je potreben pogoj PCT.

Saj vemo, da veste! No, to je tiste, ki ne – Županova jama je kraška jama v bližini Grosupljega, ki leži na nadmorski višini 468 m, dolga je 710 m ter doseže globino 77 m. V obdobju SFRJ so jo imenovali tudi Taborska jama. Ime je jama dobila po županu Josipu Permetu, ki je jamo odkril 26. maja 1926.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s