Cvovid-19: Stanje se še naprej slabša

Ljubljana, 10. september 2021 – Včeraj, 9 septembra, je bilo v Sloveniji opravljenih 5.186 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 998 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 19,2 odstotkov).  Ob 5.159 PCR-testih je bilo opravljeno tudi kar 22.355 hitrih testov. Tisti, ki so po hitrem testiranju prejeli pozitiven izvid, so bili oz. bodo napoteni še na PCR-testiranje.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 278. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 61 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.466 oseb, včeraj štirje bolniki.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 751. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 416. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 7.276 aktivnih okužb.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v četrtek na finančni konferenci v Portorožu napovedal, da se bo od zaposlenih, ki so v stiku z ljudmi, zahtevalo pogoja prebolevnosti ali cepljenja.

Kot je navedel, bodo najprej v državni upravi pokazali, da je to možno, saj jim obstoječa zakonodaja na zdravstvenem področju in področju varstva pri delu “omogoča, da od nas, ki smo v stiku z ljudmi, zahtevamo, da to naredimo na dva načina: ali smo preboleli ali pa cepljeni. Ne govorim več o testiranju“.

Priporočila za uporabo mask v času širjenja okužbe s SARS-CoV-2 – AKTIVNA POVEZAVA POGOJEV

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 9. 9. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 5.186 PCR/ 22.355 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 998

– Št. hospitaliziranih: 278

– Št. oseb na intenzivni negi: 61

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 22

– Št. umrlih: 4

– 7-dnevno povprečje okužb: 751

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 1.019.524 oseb, z vsemi odmerki pa 930.704.  Med starejšimi od 18 let je enim odmerkom cepljenih 57 odstotkov, med starejšimi od 50 let pa 70 odstotkov

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.413 ljudi (8 oseb umrlo zadnji dan). Na novo okuženih je 1.042 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 552, od tega jih 59 potrebuje intenzivno nego. Hrvaška je kot celota po zemljevidu ECDC vsa rdeča.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 2.341 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 668 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 183 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.832 oseb.  Sedemdnevna incidenca se je poveča na 140,40

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s