Covid-19: Stanje spet slabše; Sindikat policistov moti odlok…

Ljubljana, 20. september 2021 – Včeraj, 19. septembra, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.706 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 291 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 17,1 odstotkov).  Ob 1.706 PCR-testih je bilo opravljeno tudi 9.221 hitrih testov. Tisti, ki so po hitrem testiranju prejeli pozitiven izvid, so bili oz. bodo napoteni še na PCR-testiranje.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 363 (+3 glede na minuli dan). Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 97 (+2 glede na minuli dan) oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.808 oseb, včeraj pet bolnikov.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 1.038 (+1). 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 624. Po oceni NIJZ-ja je v državi trenutno 10.643 aktivnih okužb.

Zelo zanimivo! V Sindikatu policistov Slovenije so na ustavno sodišče vložili pobudo za presojo ustavnosti vladnega odloka, ki s 1. oktobrom za zaposlene v državni upravi uvaja pogoj prebolelosti ali cepljenja (PC). Velja dodati, da naj bi, kot poroča MMC, tudi Sindikat obrambe bil za razveljavitev odloka.

No, če bo Ustavno sodišče pritrdilo Sindikatu policistov Slovenije, naš vir sporoča, da bo v imenu državljanske pobude na US vložena pobuda, da ima vsak državljan pravico od vsake uradne osebe zahtevati dokument, s katerim ta dokazuje, da državljan ne bo izpostavljen nevarnosti okužbe z njegove strani. Res zanimive pobude!

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 19. 9. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.706 PCR/ 9.221 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 291

– Št. hospitaliziranih: 363

– Št. oseb na intenzivni negi: 97

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 27

– Št. umrlih: 5

– 7-dnevno povprečje okužb: 1.038

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je bilo z enim odmerkom cepljenih 1.088.175 oseb, z vsemi odmerki pa 968.693.  

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.505 ljudi (14 oseb je umrlo zadnji dan). Na novo okuženih je 264 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 695, od tega jih 86 potrebuje intenzivno nego.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.399 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 839 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 219 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.896 oseb (+1).  

Avstrijski mediji o covid-19 pogojih na delovnem mestu – Avstrijski pravni strokovnjak za delovno Wolfgang Mazal pravi, da imam, se razume v Avstriji, delodajalec delavcu pravico dati odpoved delavcu, če mu ta ne bi hotel prinesti dokaza, da izpolnjuje pogoje, za lastno zaščito, s tem pa tudi drugih delavcev v podjetju, kjer dela.

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s