Znani nominiranci za nagrado zlatirepec za najboljši strip

Ljubljana, 20. septembra 2021 – Žirija za stripovsko nagrado zlatirepec, ki jo že tretje leto podarja Zavod Stripolis, je sporočila, da so znani letošnji nominiranci, ki se bodo potegovali za nagrado za najboljši strip leta.

Namen nagrade zlatirepec je izpostaviti in nagraditi najboljše stripe, izdane v slovenski produkciji, ki so izšli v preteklem letu. Z nagrado se želi dodati vrednost stripovskemu mediju, ki v Sloveniji kljub kakovostni produkciji že več desetletij ni prejemal zaslužene pohvale.

Letos smo organizatorji izbora nagrado razširili na dve novi kategoriji, tako da bodo skupno slavili štirje nagrajenci, in sicer v kategorijah najboljšega domačega stripa za odrasle, najboljšega prevedenega stripa za odrasle, najboljšega domačega stripa za otroke in najboljšega prevedenega stripa za otroke.

Za nagrado so se potegovali vsi stripi, ki so bili prvič izdani v albumski obliki med 30. septembrom 2020 in 30. junijem 2021, a le, če so bili izdani v slovenskem jeziku. Zapise so organizatorji izbora povzeli po vpisih v kooperativni bibliografski sistem COBISS. V tem času je izšlo 29 stripov za odrasle, od tega 13 s strani domačih avtorjev in 43 stripov za otroke, od tega 14 stripov domačih avtorjev. Pri tem pa je sodelovalo 22 različnih založb.

Žirija je izrazila zadovoljstvo nad vedno večjim številom novih, kvalitetnih stripovskih naslovov tako v kategoriji domačih kot tudi prevedenih stripov. Opaziti je bilo prevlado prevodov francoskih stripovskih naslovov in povečanje števila založb, ki so se v času od zadnjega festivala Tinta lotile stripovskega založništva. V naboru so se znašli tako stripovski klasiki kot povsem sveže izdaje, celo na domačem prizorišču pa je bilo opaziti nekaj novih stripovskih avtorjev.

V žiriji so letos sodelovali literarni kritik Janez Grm, avtor stripov Zoran Smiljanić, predsednik društva Stripoholik Tomaž Bobnar, likovna pedagoginja in avtorica stripov Katja Kovše ter stripovska kritičarka in predsednica žirije Pia Nikolič.

Zmagovalce vseh štirih kategorij bodo razglasili na predzadnjem dnevu ljubljanskega stripovskega festivala Tinta, 9. oktobra 2021 ob 20.00 v Kinu Šiška. Nominirane stripe pa boste lahko že od srede, 6. oktobra listali v Galeriji Kresija, kjer bo na ogled tudi festivalska razstava, so še sporočili organizatorji izbora.

No, in še pogled na seznam nominirancev za nagrado zlatirepec za najboljši strip na festivalu stripa Tinta 2021 po kategorijah:

Kategorija: najboljši domači strip za odrasle

Žabci – Dora Kaštrun (VigeVageKnjige, 2021)

Sveto & Smešno: stripovski esej o hecni plati religije – Izar Lunaček (Založba ZRC, Zavod Stripolis, 2020)

Mestne ptice – Gašper Krajnc (VigeVageKnjige, 2020)

 Kategorija: najboljši domači strip za otroke

Volkulja Bela in čarobni gozd: napeta ekokriminalka – Ivan Mitrevski (samozaložba, 2020)

Znamenitni: imenitne zgodbe znamenitih osebnosti v stripu – Jaka Vukotič, Žiga X. Gombač (Rokus Klett, 2021)

Zbirka Ta ljudske v stripu: Muren muzikant – Maja Kastelic, Štirje godci – Gašper Rus, Lovska sreča – Igor Šinkovec (Forum, 2020)

Kategorija: najboljši prevedeni strip za odrasle

Prevarantska Indija – Juanjo Guarnido, Alain Ayroles (Graffit, 2020) prevod: Špela Žakelj

Črna luknja – Charles Burns (Forum, 2021) prevod: Bojan Albahari

Blast.1, Masa sala – Manu Larcenet (VigeVageKnjige, 2020) prevod: Katja Šaponjić

 Kategorija: najboljši prevedeni strip za otroke

Mumin: zbrani stripi – Tove Jansson (Sanje, 2020) prevod: Nada Grošelj

Hilda in polnočni velikan – Luke Pearson (Didakta, 2020) prevod: Boštjan Gorenc

Graščina. Poldan – Joann Sfar, Lewis Trondheim (Zavod Stripolis, 2021) prevod: Ana Barič Moder/Objavo pripravila: Alenka T. Seme/Foto: press: za – Pia Nikolič

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s