Covid-19: Včeraj umrlo 9 bolnikov; Kdo kontrolira »kontrolorje« PCT?

Ljubljana, 28. september 2021 – Včeraj, 27. septembra, je bilo v Sloveniji opravljenih 4.785 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 1.037 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 21,7 odstotkov).  Ob opravljenih 4.785 PCR-testih je bilo opravljeno tudi 37.051 hitrih testiran, ki so po hitrem testiranju prejeli pozitiven izvid, so bili oz. bodo napoteni še na PCR-testiranje.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 419. Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 107 oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.898 oseb, včeraj 9 bolnikov.

Sedemdnevno povprečje števila potrjenih primerov okužb znaša 839. 14-dnevno povprečje števila okužb na 100 tisoč prebivalcev pa 619. 619. Po podatkih NIJZ-ja je v državi trenutno 13.124 aktivnih okužb.

Zanimivo je, da ob vstopu v UKC Ljubljana kontrolo opravljajo varnostniki, ob tem, da nekateri od njih, ki praviloma celo mask nimajo predpisano nameščenih. Da ne govorimo o tem, da so na naše vprašanje ali izpolnjujejo PCT – t. i. “kontrolorji” vehementno, odgovorili »to uređuje naš šef«.

No, ker je tako, bomo o tem, kdo »kontrolorje« PCT ob vstopu v bolnišnice in javne ustanove kontrolira, povprašali tudi Ministrstvo za zdravje, NIJZ in direktorje bolnišnic, ki te »kontrolorje« pogodbeno zaposlujejo. In, ne sam to! Vprašali jih bomo tudi zakaj ti »kontrolorji« niso označeni, da oni izpolnjujejo PCR pogoje.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 27. 9. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 4.785 PCR/ 37.051 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 1. 037

– Št. hospitaliziranih: 419

– Št. oseb na intenzivni negi: 107

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: 25

– Št. umrlih: 9

– 7-dnevno povprečje okužb: 839

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.118.318 ljudi, z vsemi odmerki pa 991.678 ljudi.

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.577 ljudi (15 oseb je umrlo zadnji dan). Na novo okuženih je 1.061 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 738 od tega jih 102 potrebuje intenzivno nego. Zanimivo je, da Hrvati še vedno mirno vabijo turiste, čeprav stanje pri njih ni posebej rožnato. Je pa res, da ni temnordeče kot v Sloveniji.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.561 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 892 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 240 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 10.971 oseb.  

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s