Jutri mednarodni dan kave

Dunaj, 30. september 2021 – Po vsem svetu, jutri, 1. oktobra, praznujejo kot mednarodni dan kave. V znameniti dunajski pražarni kave Julius Meinl bodo letos obeležili ta dan v sodelovanju z Inštitutom Jane Goodall Avstrija. Inštitut bo za vsako naročilo premium kave, ki ga bo Julius Meinl do 31. oktobra prejel s strani svojih poslovnih partnerjev v hotelih, kavarnah in restavracijah, v Tanzaniji posadil eno drevo.

Predvidevajo, da bodo tako posadili kar 12.000 dreves. Vsako drevo bo v naslednjem desetletju absorbiralo 60 kilogramov ogljikovega dioksida, celoten projekt pa bo izničili okoljski vpliv kar 150 milijonov skodelic kave.

Kaj je mednarodni dan kave?

Mednarodni dan kave, ki od leta 2015 poteka 1. oktobra, je priložnost za promocijo trajnostnih praks v povezavi s pridelavo, predelavo in pripravo kave, namenjen pa je tudi ozaveščanju o težavah, s katerimi se srečujejo pridelovalci kave.

Kavovec, dar narave: Obstaja 120 različnih vrst kavovcev, katerega življenjska doba je 50 let, a raste lahko tudi do 100 let; 3 leta raste, preden prvič obrodi; 5 – 8 kg jagod na enem drevesu, kar pomeni 1 – 2 kg pražene kave. Obiranje se opravlja 1 – 2 letno

Najbolj priljubljeni vrsti kave sta: No1 – Arabica (60 %), slajša, vsebuje okoli 1,2 % kofeina in No2 – Robusta (40 %), lažji okus, a več kofeina, kar 2,3 %

Tudi čebelice rade »kofetkajo« – Kofein v plodovih namreč privlači opraševalce, še posebej čebele, hkrati pa deluje kot strup in ščiti pred škodljivci.

Okolijski vpliv proizvodnje 1 kg kave (velja za proizvodnjo Julius Meinl): 0,21 litra vode; 0,77 kg izpusta CO2; 1,13 kWh energije

Julius Meinl v številkah: 6 milijonov skodelic Julius Meinl kave se postreže vsak dan; 17.435 ton surove (zelene) kave na leto predelajo v pražarnah na Dunaju in v Vicenzi; 330 ton Julis Meinl pražene kave na leto popijemo v Sloveniji* – 18,2 % vse kave Julis Meinl je bilo leta 2020 pridelane trajnostno.

UTZ: 2.443 ton (13 %): Fairtrade Organic: 462 ton (2,7 %); Rain Forest Alliance: 338 (2 %); Fairtrade: 63 ton (0,4 %)

*Velja za obdobje pred 2020.

Vodijo Skandinavci

12 kg kave na leto – Finci

10 kg kave na leto – Švedi

9 kg kave na leto – Islandci in Danci

Kaj pa Slovenci?

6 kg kave na leto spije povprečen Slovenec.

Doma največ kuhamo turško kavo in kavo v kafetjeri.

V kavarnah najraje pijemo kave z mlekom na osnovi espressa.

V Sloveniji je približno 4000 kavarn.

Velik posel: 25 milijonov pridelovalcev kave je na svetu; 200 milijard USD vreden posel je kava

Kavo imamo tako radi, da zaseda 2. mesto med vsemi vrstami blaga, s katerim trgujemo. Prekaša jo samo surova nafta.

Pogled v preteklost: 36 kg kave smo lahko Slovenci leta 1991 kupili s povprečno plačo. 134 kg kave smo lahko Slovenci leta 2020 kupili s povprečno plačo.

Bi kavo iz sifona? Eden izmed najbolj zanimivih načinov priprave kave je v sifonu na podlagi vakuma. Napravo so izumili leta 1830 v Berlinu, najbolj priljubljena pa je v Aziji (na Tajvanu in nas Japonskem).

O podjetju Julius Meinl: Julius Meinl je avstrijsko družinsko podjetje, ki že 160 let deluje kot globalni ambasador priljubljene dunajske kavarniške kulture. Mednarodno priznana blagovna znamka temelji na tradicionalnih vrednotah: petih generacijah znanja, vrhunskih izdelkih in osebnega prizadevanja za kakovost.

Na kratko o podjetju Julius Meinl:

  • Ustanovljeno leta 1862 na Dunaju.
  • 1000 zaposlenih po svetu.
  • Prisotni so v 70 državah in med vodilnimi znamkami premium kave v več kot 40 državah.
  • Vodilni v sektorju HORECA v Avstriji, Rusiji, regijah Adriatic in CEE (srednja in vzodna Evropa), Romuniji in Dubaju.
  • Več kot 50.000 strank iz sektorja HORECA.
  • Proizvodnja na Dunaju (Avstrija) in Vicenzi (Italija)./LN/Foto press Julius Meinl

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s