Odziv VDT RS na odločitev vlade, da izreka sodbe Upravnega sodišča v zadevi dveh kandidatov za evropska delegirana tožilca ne bo upoštevala

Ljubljana, 8. oktober 2021- Iz Vrhovnega državnega tožilstva Republike Slovenije (VDT RS) sporočajo, da so zaskrbljeni nad odločitvijo Vlade Republike Slovenije, da sodbe Upravnega sodišča v zadevi dveh kandidatov za evropska delegirana tožilca ne bo upoštevala.

Kot je znano, je Upravno sodišče Republike Slovenije 7. oktobra 2021 v upravnem sporu, ki sta ga sprožila kandidata za evropska delegirana tožilca (Matej Oštir in Tanja Frank Eler) odpravilo sklep Vlade in zadevo vrnilo v ponovno odločanje, pri čemer, je vladi naložilo, da v ponovljenem postopku obrazloži svojo odločitev.

Kljub taki sodbi Upravnega sodišča RS je Vlada na seji dne 7. oktobra 2021 sklenila, da »izreka sodbe« ni mogoče izvršiti, ker naj bi bil postopek v katerem naj bi vlada ponovno odločala, končan pa naj bi bil z objavo novega javnega poziva k vložitvi kandidatur za imenovanje dveh evropskih delegiranih tožilcev.

S tem Vlada v konkretnem primeru onemogoča ponovno presojo in preizkus zakonitosti odločitve o seznanitvi s predlaganima kandidatoma.

Zato naj bi nosilka izvršilne veje oblasti Vlada z opisanim zavračanjem izvršitve sodne odločbe neposredno in očitno kršila

določilo 2. člena o načelu pravne države in prvega odstavka 23. člena Ustave RS o pravici do učinkovitega sodnega varstva je v sporočilu v javnost sporočilo Vrhovno državno tožilstvo Republike Slovenije.

Uredniški pripis! Sporočilo za javnost VDT RS objavljamo, a nam sodeč po zapisanem pogled vrhunskih pravnikov VDT ni povsem jasen, kaj želijo povedati in česa vlado obtožujejo./LN/Foto LN ponazoritvena fotografija/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s