Covid-19: Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 121 oseb; Stroka predlaga – prednostno – uporabo mRNA-cepiv

Ljubljana, 11. oktober 2021 – Včeraj, 10. oktober, je bilo v Sloveniji opravljenih 1.012 PCR-testov–okuženih pa je bilo kar 186 oseb (delež pozitivnih izvidov testov je znašal 18,4 odstotkov).  Ob opravljenih 1.012 PCR-testih je bilo opravljeno tudi 5.798 hitrih testiran, ki so po hitrem testiranju prejeli pozitiven izvid, so bili oz. bodo napoteni še na PCR-testiranje.

Skupno število covidnih pacientov, ki so včeraj potrebovali bolnišnično oskrbo, je bilo 422 (+5). Na oddelkih intenzivne nege je bilo včeraj 121 (+1) oseb. Doslej je življene povezani s covid-19 izgubilo 4.512 oseb, včeraj 4 bolnikov (podatek po Sledilniku).

Kot je na vladni tiskovni konferenci sporočil minister za zdravje Janez Poklukar, so člani posvetovalna skupine za cepljenje pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) sprejeli sklep, s katerim priporočajo prednostno uporabo mRNA-cepiv. V Sloveniji sta na voljo mRNA-cepivi proizvajalcev Pfizer in Moderna.

Vektorska cepiva, v Sloveniji sta to cepivi Janssen in Moderna, se lahko po besedah ministra uporabljajo v primeru kontraindikacije za cepljenje z mRNA cepivi ali na izrecno željo osebe ob seznanitvi z možnimi neželenimi učinki.

Posvetovalna skupina za cepljenje naj bi v ponedeljek pozvala k prednostni rabi mRNA-cepiv.

Trend obolelosti s koronavirusom v na dan 10. 10. 2021 (00:00-24:00):

– Št. testiranj: 1.012 PCR/ 5.798 hitrih testov

– Št. pozitivnih: 186

– Št. hospitaliziranih: 417

– Št. oseb na intenzivni negi: 120

– Dnevno št. odpuščenih iz bolnišnice: –

– Št. umrlih: 4

– 7-dnevno povprečje okužb: 794

Pregled po regijah in občinah – Aktivna povezava

CEPIVO IN CEPLJENJE –  Po podatkih NIJZ-ja je z enim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepljenih 1.135.033 ljudi, z vsemi odmerki pa 1.042.739 ljudi.

Pri južnih in severnih sosedih…

Hrvaška – Doslej je na Hrvaškem povezano s covid-19 umrlo 8.778 ljudi (6) oseb je umrlo zadnji dan). Na novo okuženih je 170 ljudi. V hrvaških bolnišnicah se jih zdravi 868 od tega jih 131 potrebuje intenzivno nego.

Avstrija – V Avstriji so včeraj zabeležili 1.320 novih okužb. V bolnišnicah je trenutno 829 bolnikov, na oddelkih za intenzivno nego pa je 210 bolnikov. Doslej je v Avstriji povezano s covid-19 umrlo 11.106 oseb.  

Potovanje v države članice Evropske unije – Spletna platforma Re-open EU je informativni pripomoček (na naslovu: https://reopen.europa.eu/sl/), ki v 23 evropskih jezikih nudi vse bistvene podatke, potrebne za načrtovanje potovanja v države članice EU (informacije o prehodu meja, omejitvah potovanj, javnozdravstvenih in varnostnih ukrepih, razpoložljivih storitvah ter različne praktične informacije za popotnike).

Dobro je vedeti – Za vse, ki se odpravljate v tujino ali se vračate iz nje, velja opozorili, da se velja seznaniti s pogoji prehajanje meja različnih držav in seveda meja naših sosedov.

Obvezno za slovenske državljane še to, da se objavljenih povezavah lahko sproti seznanjajo s stanjem ter z navodili in napotki povezano s virusom SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 – Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ… ter navodili in odredbami Vlade RS… https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/ ter COVID – 19 Sledilnik …https://covid-19.sledilnik.org/… (Projekt zbira, analizira in objavlja podatke o širjenju koronavirusa SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19 v Sloveniji.)

Podatki po svetu – https://ourworldindata.org/coronavirus /Objavo pripravil: J. Temlin/Foto: arhiv LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s