Zakaj Slovenci ne spoštujemo institucij?

Ljubljana, 23. oktober 2021 – Ob teh različnih »ljubljanskih cestnih demokracijah« se velja vprašati, zakaj Slovenci ne spoštujemo svojih institucij. Stvar je logična! Namreč, narod, ki ni nikoli imel lastnih institucij, je treba razumeti, da ravna tako. Razumeti zato, ker je to narod, ki je bil stoletja podvržen priznavanju tujih institucij, ki pa zdaj, ko te ima, težko dojema, da ima svoje. Zato je logično, da jim ne zaupa.

Da ne bo pomote! Saj tudi prejšnjim ni zaupal, a jim je hlapčevsko sledil. Še več! Pokorno jim je prikimaval in se jim prilagajal. V sebi, ali tam, kjer ga nihče javno ni slišal, pa je bentil nad njimi. Zdaj, ko ima svoje institucije, pa se je razdelil, kot vedno v svoji zgodovini, in sicer na dva dela in to po njemu znanem lastnem pritlehtnem polovičarstvu.

Da! Gre tako za desno kot levo pritlehtno polovičarstvo, ki skupaj ne zmoreta osnovnega soglasja, ki je potrebno za napredek lastne in neodvisne države in s tem njenih lastnih institucij, ki uravnavajo njeno delovanje.

Moji Prekmurci bi reki: Tak je tó! Z hlapca težko napraviš gazdo./J. Temlin/Foto: LN arhiv/

Leave a Reply