Saj ni res – Odkrili smo, kako se razmnoževanje kaki

Izola, 24. oktober 2021 – Kaki (znanstveno ime Diospyros kaki) je vrsta drevesa iz rodu ebenovec (Diospyros). Kaki imenujemo tudi njegov sadež, ki je oranžne barve, po barvi in strukturi pa spominja na paradižnik. Je sladkega okusa, tako lupina kot notranjost sadeža pa sta polna koristnih učinkovin.

A mi smo ugotovili še nekaj, in sicer, vsaj za vse tiste, ki smo manjkali pri biologiji, kako se kaki razmnožuje. Če velja le del reka – »Saj ni res -=pa je« morda na ta način, kot prikazuje pričujoča fotografija.

No, še malo zares! Poznavalci pravijo, da naj bi imel sadež kakija neverjetne lastnosti, iz katerega lahko pripravimo izjemno okusne jedi in seveda sladice!

Da, ne bo pomete in trditve, da smo si kaj nezakonito »izposodili« zapišimo, da smo na strani – Sodobno gospodinjstvo/aktivna povezava – našli recept, kjer ima kaki glavno besedo, nam pa se je zdel kulinarično zanimiv in ga zato objavljamo:

PEČENI KAKIJI Z MASCARPONE KREMO IN MEDOM 

Sestavine za 4 osebe:

  • 4 trši kakiji
  • 200g mascarpone kreme
  • žlička vanilijevega prahu
  • 2 žlici medu 
  • 1 žlica limoninega soka

Priprava: Razpolovite kakije na polovico. Pečico segrejte na 180 stopinj in kakije premažite z medom. Pecite jih toliko časa, da se lepo zapečejo (cca. 6 minut oz. po občutku), nato jih nemudoma prelijte z limonovim sokom.

Zmešaj mascarpone kremo in vanilijev prah. Na krožniku servirajte en kaki in žlico mascarponeja. Po želji sladkajte še z medom. /LN/Foto:LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s