O prazniku z dvema pomenoma

Ljubljana, 1. november 2021 – Verni, a tudi neverni 1. november obeležujejo kot praznik. Prvi, kot praznik vseh svetih, drugi pa kot spomin na preminule najbližje.

Obeleževanje praznika vseh svetih je na vzhodu Cerkev praznik obhajala že v 4. stoletju, prek Galije pa se je v 9. stoletju praznovanje razširilo tudi v zahodno Cerkev. Pod vplivom vzhodne Cerkve so proti koncu 6. stoletja uvedli praznik vseh mučencev tudi v Rimu, papež Bonifacij IV. pa je 13. maja leta 610 rimski tempelj Pantheon posvetil Devici Mariji in vsem mučencem.

Misel o praznovanju vseh svetnikov (in ne več samo mučencev) je dobila oprijemljiv izraz, ko je papež Gregor III. (731-741) pri sv. Petru v Rimu posvetil posebno kapelo v čast Odrešeniku, njegovi Materi, vsem apostolom, mučencem in vsem svetnikom.

Papež Gregor IV. (827-844) je praznik izrecno iz 13. maja preložil na 1. november in ukazal, naj se slovesno praznuje v vesoljni Cerkvi. Prvo pričevanje, da so v Rimu praznik vseh svetnikov obhajali 1. novembra, pa imamo že iz časa pred letom 800.

No, velja pa dodati, da praznik vseh svetih ni več samo praznik vernikov. Gre tudi za praznik spomina na pokojne, ki je za manj verne tudi osnova za druženje s sorodniki in prijatelji.

Naj dodamo, da je 1. november dan spomina na mrtve oziroma dan mrtvih v Sloveniji državni praznik. V obdobju Ljudske republike Slovenije (1948-59) je bil 1. november le dela prost dan, od 1959 pa državni (republiški) praznik spomina na mrtve. Od leta 1989 dalje pa je imenovan – dan spomina na mrtve.

No, to smo izbrskali o prazniku z dvema pomenoma, ki ga tako prvi (verni) kot drugi (manj verni ali neverni) praznujejo s pozitivnim namenom./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s