Odlok (z dne 15. marca 2020) o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom neustaven

Ljubljana, 5. november 2021 – Ustavno sodišče na svoji spletni strani, dne 5. novembra, objavilo, da je presodilo, da 4. točka 39. člena Zakona o nalezljivih boleznih, na podlagi katerega je vlada sprejela odlok z dne 15. marca 2020, torej skoraj pred dvajsetimi meseci, ki je med epidemijo prepovedoval ponujanje blaga in storitev, ni v skladu z ustavo. Neskladje naj vlada se odpravi v dveh mesecih je še zapisano v objavi Ustavnega sodišča.

Ustavno sodišče je takšno odločitev sprejelo s pet glasovi sodnikov ZA in tremi PROTI. Zanimivo pa je, da Ustavno sodišče za t. i. kršitev vlade potrebovalo toliko časa.

No, da bo vsem vse razumljivo, objavljamo, kaj je zapisano v Odloku o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki po odločitvi vlade, stopil v veljavo 16. marca 2020, pri čemer je vlada, sodeč po sprejeti odločitvi Ustavnega sodišča, kar 18 mescev in dvajseti dni delovala neskladno z ustavo.

Seveda pa tudi to, kako je Ustavno sodišče svojo odločitev utemeljilo, da je lahko vladi naložilo odpravo njenega protiustavnega ravnanja, ob uporabi odloka, ki že nekaj časa ni več v aktivni veljavi. /LN/Foto: arhiv LN/ 

Leave a Reply