Samozaposleni še vedno brez nadomestila za čas karantene

Ljubljana, 11. november 2021 – V Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS) že dlje časa opozarjajo na neenak položaj samozaposlenih, ki jim je odrejena karantena.  Za razliko od zaposlenih namreč samozaposlenim ne pripada nikakršno nadomestilo za čas karantene ali višje sile, torej ko so njihovi otroci v karanteni. Zato je OZS vlado in resorno ministrstvo ponovno pozvala, da se to napako nemudoma popravi.

Namreč kot sporočajo se je število karantenskih odločb ob poslabšanju epidemioloških razmer bistveno povečalo,  s tem pa se povečujejo tudi stiske samozaposlenih.

Predsednik OZS Branko Mehpa ob tem pojasnjuje:»Tudi samozaposleni in njihovi otroci dobivajo karantenske odločbe. In če zaposleni dobijo nadomestilo za čas karantene ali karantene otrok, potem morajo enake pravice imeti tudi samozaposleni. To napako in krivico je treba nemudoma odpraviti.«

Medtem ko so torej zaposleni v času odrejene karantene in višje sile (karantena otrok) upravičeni do nadomestila plače po ZNUPZ, pa samozaposleni iz tega naslova nimajo nikakršnih pravic.

Predlog zbornice je, da se ponovno uzakoni nadomestilo v obliki delno povrnjenega izgubljenega dohodka, podobno kot v PKP5, in sicer v višini 250 eur za vsako odrejeno karanteno oziroma za čas, ko samozaposleni ni zmožen opravljati dela zaradi višje sile (karantena otrok), vendar ne manj kot 250 eurov za 10 dni, 500 eurov za 20 dni in 750 eurov na mesec.

V OZS obenem pozdravljajp ukrep, da bo država krila stroške hitrih testov tudi za zaposlene v gospodarstvu, s čimer se je izenačil položaj zaposlenih v javnem in zasebnem sektorju.  »Enakopravno obravnavo pa si zaslužijo tudi samozaposleni, ki jim je odrejena karantena še sporočajo iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije./LN/Foto: arhiv LN – ponazoritveni/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s