Slovenska filharmonija praznuje svojo 320-letnico nastanka

Ljubljana, 22. november 2021 – Morda niste vedeli, da je bila na današnji dan leta 1701 formalno ustanovljena Slovenska filharmonija, ki je osrednja slovenska glasbena ustanova. Gre za osrednjo slovensko glasbeno ustanovo z bogato tradicijo v evropskem merilu. V sezoni 2001-2002 je Slovenska filharmonija praznovala 300-letnico svojega obstoja, torej na današnji dan praznuje že svojo 320-letnico nastanka.

Pod njenim okriljem delujeta Simfonični orkester Slovenske filharmonije in Zbor Slovenske filharmonije. Stavba Slovenske filharmonije stoji na Kongresnem trgu 10 v Ljubljani in v njej filharmonija tudi deluje.

Filharmonična družba pa je bila ustanovljena leta 1794, nastala je iz godalnega kvarteta, ki so ga sestavljali štirje ljubljanski meščani (Karel Moos, Karl Kogl, Jožef Jellemitzky in Jožef Flikschuh).

Filharmonična družba je imela svoje prostore v stavbi Deželnega gledališča, ki je stalo na mestu današnje Filharmonije. Na pol lesena gledališka stavba z 800 sedeži je bila zgrajena leta 1765 na mestu nekdanje stanovske jahalnice in je bila uničena v požaru leta 1885.

Novo stavbo je po naročilu Filharmoničnega društva načrtoval arhitekt Adolf Wagner. Stavbo so po njegovih načrtih iz leta 1888 zgradili med letoma 1889 in 1891 (gradnjo je vodil stavbenik Vilijem Treo, ki je načrt nekoliko prilagodil) ter povsem končali nekaj let po velikem ljubljanskem potresu.

Največjo spremembo je doživela leta 1937, ko je bil na strani, ki gleda proti reki, dodan prizidek s stebriščem po zamisli Jožeta Plečnika, glavna dvorana pa je dobila balkon. Zadnja prenova datira v leto 2001, ko je bilo med drugim zastekljeno stebrišče, obsežnejših sprememb na stavbi pa tudi takrat ni bilo./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s