Znana nova lestvica revije Finance Manager 100 najbogatejših Slovencev

Ljubljana, 25. november 2021 – Revije Finance Manager je tudi letos pripravila lestvico 100 najbogatejših Slovencev. Kot sporočajo, je stoterica najbogatejših Slovencev »težja« za skoraj četrtino, natančneje za 1,3 milijarde evrov in je tako s 7,1 milijarde z naskokom najpremožnejša doslej. Največje povečanje po letu 2008 je posledica visokih vrednotenj na delniških trgih, ki so podlaga za oceno premoženja, in tudi dobrega poslovanja, razdolževanja, povečevanja denarnih blazin, v nekaterih primerih pa tudi uspešnih prevzemov.

Meja za vstop na lestvico se je tako z lanskih 20,9 milijona evrov povišala na 27,7 milijona evrov. Medtem ko je bilo dobrih 20 milijonov evrov lani dovolj za vstop med stotnijo najpremožnejših, smo letos vsaj 20 milijonov evrov premoženja pripisali približno 150 posameznikom. Kar dobra četrtina obrazov se je zamenjala. Deseterica je novincev, 17 povratnikov, obojih pa je največ v tem desetletju. Po panogah so podjetja v lasti najbogatejših precej raznovrstna. V zadnjih letih se krepi IT-panoga.

Kot ugotavljajo snovalci letvice podjetja v lasti najbogatejših Slovencev, imajo ta po večini dober položaj na trgu in so bolj odporna na šoke, kot je pandemija, od povprečnega slovenskega podjetja. Zato se oteženo gospodarsko okolje bistveno ne izraža v njihovih izkazih.

Večina premoženja na lestvici je lastništvo v podjetjih. Pri petini so glavnina denarna sredstva, za katera pa ne vemo, kako so danes v rabi. Gre bodisi za kupnine ob prodaji podjetij – takšnih je 17 – bodisi za ocene neto zaslužkov po stroških športnikov Gorana Dragića, Anžeta Kopitarja in Luke Dončića.

Na samem vrhu ni spremembe. Čeprav sta se Iza Sia in Samo Login zasebno razšla, »z ekipo Login5 Fundacije še naprej skupaj delava«, je Iza Sia oktobra sporočila prek družbenega omrežja. Zato ju na lestvici še vedno obravnavajo skupaj. Vrednost premoženja je tako še vedno seštevek njunega deleža kupnine za podjetje Outfit7 in dividend, ki sta si jih v letih lastništva izplačala iz družbe.

Tudi na drugem mestu ni spremembe. Ocenjeno premoženje Sandija Češka in njegove partnerke Livije Dolanc znaša 355 milijonov evrov, kar je dobra polovica ocenjenega pri Loginovih. Glavnina premoženja je ocena kupnine za 55-odstotni delež v Studiu Moderna.

Najvišji skok je uspel družini Šešok, lastnikom Iskre. Pripravljavci lestvica pa jim pripisujejo 275 milijonov evrov premoženja, kar je za približno 150 milijonov več kot lani, s to vsoto pa so se uvrstili na tretje mesto. Poleg boljšega poslovanja in višjih vrednotenj primerljivih evropskih borznih družb so h konkretnemu povečanju ocene pripomogle napovedi. Prihodnje leto načrtujejo 385 milijonov evrov prihodkov, kar bi pomenilo trikratnik lanske prodaje, in 29,3 milijona čistega dobička, lani ga je bilo za 8,9 milijona evrov. Pomembno k povišanju ocene pripomore tudi nepremičninski portfelj.

Med prvo deseterico sta se s 73-odstotno rastjo ocenjenega premoženja povzpela zakonca Vesna in Dari Južna. Njun holding Perspektiva se v zadnjih letih pospešeno razdolžuje, razlog za povečanje ocene pa je tudi uspešno poslovanje novomeškega gradbenega podjetja CGP in rast tržne vrednosti Petrola, ki je v njuni približno desetodstotni lasti.

Najbolj zanimiv novinec je košarkarski as Luka Dončić. Lani se je s 16,5 milijona evrov ocenjenega premoženja uvrstil med najbogatejše Slovence do 40 let, letos je z 29,4 milijona evrov ujel najbogatejšo stoterico.

Prvih 10

MestoIme in priimekSprememba 2021Ocena premoženja 2021 (v mio EUR)
1.Iza Sia in Samo Login0 %689
2.Sandi Češko in Livija Dolanc3 %355
3.Šešok, družina129 %275
4.Marko Pistotnik0 %210
5.Lah, družina27 %209
6.Dari in Vesna Južna73 %202
7.Joc Pečečnik199
8.Damian Merlak24 %183
9.Igor Akrapovič25 %174
10.Tone Strnad21 %142

Kod je na lestvici 100 najbogatejših Slovencev od desetega mesta naprej pa si lahko ogledate v reviji Finance Manager./LN/Fotografije le ponazoritvene

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s