Po uspešni zvočnici Jezero še Leninov park

Ljubljana, 6. december 2021 – ZKP RTV Slovenija v sodelovanju z Založbo Goga in Radiem Slovenija po uspešni zvočnici Jezero, nastali po romanu Tadeja Goloba, ki ga je interpretiral osrednji lik Tarase Birse – Sebastian Cavazza, zdaj izdaja še njegovo nadaljevanje Leninov park.

Delo v režiji Ane Krauthaker bere član igralskega ansambla SNG Drama Ljubljana Saša Tabaković, ki ga bomo v Dolini rož videli v vlogi inšpektorja Jakoba Ahlina, ki zamenja Tarasa Birso na čelu šefa kriminalistov. Na TV Slovenija si sicer lahko trenutno ogledate ponovitev serije Jezero, že 9. 1. 2022 na spored prihaja prvi del Leninovega parka, 30. 1. 2022 pa bo sledila še Dolina rož. Tudi slednja bo na voljo kot zvočna knjiga, in sicer v interpretaciji članice igralskega ansambla MGL Ive Krajnc Bagola.

O Leninovem parku – V majhnem parku sredi Ljubljane odkrijejo truplo ženske, ustreljene v glavo. Dan kasneje na enak način umre moški na Metelkovi. Sta umora povezana? Ljubljana se kuha v vročinskem valu, v Sloveniji se po volitvah vzpostavlja nova oblast, Taras Birsa pa ima že brez tega dovolj svojih težav.

Tadej Golob je z Jezerom in Tarasom Birso naposled udomačil slovensko kriminalko in jo (tudi s televizijsko serijo in z zvočno knjigo) pripeljal v vsak slovenski dom, z Leninovim parkom pa ji je dal nesluten pospešek, ki je povzročil, da Slovenci končno spet stojimo v vrstah za nove domače knjige.

O Tadeju Golobu – Tadej Golob (1967) je eden najbolj samosvojih slovenskih avtorjev s tematsko raznolikim naborom del. Med pisci se je pojavil s knjigo Z Everesta (2000), v kateri popisuje smučanje Dava Karničarja z najvišje gore sveta, na vrh katere se je povzpel tudi sam, nadaljeval pa z biografijami Petra Vilfana (2004), Zorana Predina (2009) in Gorana Dragića (2015), Milene Zupančič, Petra Čeferina, Alenke Bratušek (2018), z romanoma za mladino Zlati zob (2011) in Kam je izginila Brina? (2013) ter z romanoma za odrasle Svinjske nogice (nagrada kresnik 2010) in Ali boma ye! (nominacija za kresnik 2014). Serija kriminalk s Tarasom Birso v glavni vlogi, ki se je začela z romanom Jezero (nominacija za kresnik 2017), se zgleduje po skandinavskem tipu kriminalk. Predvsem po tistih, ki jih pišejo novinarji in med vrsticami razkrivajo manj znane plati družbe, v kateri živimo./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s