KPK bo na osnovi prijave neimenovanih medijev uvedla preiskavo zoper Janšo v zvezi s kadrovskimi menjavami v DUTB

Ljubljana, 16. 12. 2021 – Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) je nam je danes, 16. decembra, sporočila, da je na podlagi ugotovitev v predhodnem preizkusu v zvezi s kadrovskimi menjavami na mestih izvršnih in neizvršnih direktorjev Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB) zoper predsednika Vlade Republike Slovenije (Janeza Janše p.p.) uvedla postopek preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov.

V zvezi s predmetnim postopkom je Komisija v preteklih mesecih prejela večje število poizvedb medijev (kateri so ti mediji KPK ne navaja, zato ji bomo poslli vprašanje, da jih objavi, saj je to zagotovo v interesu javnosti), zato na podlagi interesa javnosti obvešča, da je postopek zoper predsednika Vlade RS uvedla zaradi zaznanega suma kršitve določb Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (ZIntPK), ki urejajo nasprotje interesov, in sicer v postopku imenovanja neizvršnega direktorja DUTB na Vladi RS.

Komisija pojasnjuje, da uvedba postopka preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov pomeni, da je Komisija na podlagi doslej pridobljenih podatkov in dokumentacije zaznala sum kršitev v skladu z ZIntPK. Pri tem Komisija poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev ZIntPK tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. Obravnavana oseba, ki je prejela obvestilo o uvedbi postopka preiskave glede ugotavljanja obstoja dejanskega nasprotja interesov, bo imela v postopku preiskave vse pravice v skladu s predpisi, prav tako bo imela možnost pojasniti svoja ravnanja.

Več informacij o konkretnem postopku do zaključka obravnave zadeve Komisija zaradi interesov postopka ne more dati.

Zanimivo je, da je to obvestilo KPK postala glavna novica osrednjih medijev. Ob tem pa ti isti medije »pozabijo« objaviti javno sporočilo KPK, ki je včeraj, 15. decembra, sporočila, da je Komisija za preprečevanje korupcije (Komisija) zaključila postopek predhodnega preizkusa prijave v zvezi s prodajo bioplinarne v Dobrovniku s strani Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), in sicer zato, ker ni ugotovila kršitev Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, prijave ni sprejela v nadaljnjo obravnavo. Zadevo je odstopila Ministrstvu za finance, ki izvaja nadzor nad poslovanjem DUTB.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s