Morda niste vedeli – O Božiču nekoliko drugače…

Ljubljana, 25. december 2021 – Slovensko ime Božič za praznik Jezusovega rojstva izhaja iz pomena “mali bog”. Praslovani so namreč ob zimskem sončnem obratu praznovali rojstvo Svarožiča, Svarogovega sina, ki je poosebljal mlado sonce, ki v tem času doseže svojo najnižjo točko na obzorju.

Drugo ime, poznano za to praznovanje je koledar, ki je poznano tudi zahodnim in vzhodnim Slovanom. Ime prihaja iz osnove krog – letni cikel. V predkrščanskem času je bil namreč čas razumljen ciklično in ne linearno, kakor danes. Iz besede koledo izhaja tudi kolednica, za ljudske pesmi, ki so se tradicionalno pele v času božiča in za šego koledovanja, ki je še danes poznana.

Bôžič je tradicionalni krščanski praznik , ki ga v katoliških in protestantskih državah praznujejo 25. decembra kot spomin na rojstvo Jezusa Kristusa, čeprav natančen datumnjegovega rojstva ni znan.

Božič – izbira datuma – Datum je izbral cesar Konstantin, da se je ujemal z rimskim praznovanjem sonca. Ob prihodu nove luči v naravo praznujemo novo Luč, ki ne bo nikoli ugasnila.

Razlog za izbiro datuma je tudi svetopisemsko utemeljen v Kristusu kot »resnični luči, ki razsvetljuje vsakega človeka« (Jn 1, 9). Koptska, jeruzalemska, ruska, srbska in gruzijska pravoslavna Cerkev praznujejo božič 7. januarja, ker še vedno uporabljajo julijanski koledar.

Na božič so v Cerkvi zgodaj vpeljali navado, kakršne nima noben drug praznik – trikratno obhajanje evharistije: opolnoči, ob zori in podnevi./Vir: Wikipedija in JT

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s