Vlada le s 30-odstotno podporo; SDS ima med strankami največjo

Ljubljana, 27. december 2021 – Kot je objavil RTV delo vlade podpira 30 odstotkov vprašanih, nasprotuje pa ji 62 odstotkov, kaže zadnja javnomnenjska anketa Mediane. Največ vprašanih bi volilo SDS, sledijo SD, LMŠ in NSi. Petina vprašanih je neodločena, desetina pa ne bi volila nobene stranke.

Med strankami ima največjo podporo še vedno stranka SDS, ki ji je ta v primerjavi z mesecem prej narasla za 1,4 odstotne točke in znaša 17,5 odstotka. Na drugem mestu je med strankami medtem ostaja stranka SD z 10,1 odstotki, kar je 0,9 odstotne točke manj kot prejšnji mesec. Sledi Levica z 9,3-odstotno podporo (prejšnji mesec 7,5), na četrtem mesta pa se je z LMŠ izenačila NSi. Obe stranki beležita rast in sta ta mesec prejeli po 6,1 odstotka glasov. LMŠ je imela prejšnji mesec 5,3-odstotno podporo, NSi pa 4,8-odstotno.

Sledijo še SAB (2,8 odstotka, novembra 4,4), Pirati (2,5 odstotka, novembra 2,8), Dobra Država (1,7 odstotka, novembra 1), Zeleni (1,6 odstotka, novembra 1,8), SNS (1,2 odstotka, novembra 0,6), Konkretno – prej SMC (0,9 odstotka, novembra 2,4), DeSUS (0,9 odstotka, novembra 1,3) in SLS (0,7 odstotka, novembra 1,2).

Dobra petina vprašanih ne ve, katero stranko bi volila, je pa njihov delež od prejšnjega meseca upadel za dve odstotni točki. Približno tolikšen delež kot novembra, dobra desetina, ne bi volila nobene stranke.

Na vrhu lestvice priljubljenosti Ljudmila Novak

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov po podatkih raziskave še vedno ostaja evropska poslanka iz vrst NSi-ja Ljudmila Novak. Na drugem mestu je ministra za zdravje Janeza Poklukarja zamenjal predsednik republike Borut Pahor, na četrto mesto pa se je prvič prebil nekdanji prvi mož Gen-I Robert Golob.

Med peterico ostaja predsednik DZ-ja Igor Zorčič, v deseterici sta tudi predsednica SD-ja Tanja Fajon in koordinator Levice Luka Mesec. Predsednik NSi-ja Matej Tonin in prvak LMŠ-ja Marjan Šarec sta nazadovala na 12. oziroma 13. mesto, predsednica stranke Naša dežela Aleksandra Pivec je tik za njima, za vsemi tremi pa na 15. mestu ostaja premier Janez Janša. Predsednik SMC-ja Zdravko Počivalšek se je povzpel na 16. mesto.

V decembrski javnomnenjski raziskavi ki jo je za POP TV opravil inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana, je sodelovalo 709 anketirancev.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s