Pobudniki veta na PKP 10 v DS niso uspeli; DZ zdaj še onemogočil referendum

Ljubljana, 29. december 2021 – Državni svet na predlog nekaterih svetnikov, danes, 29. decembra, ni izglasoval odložilnega veta na novi interventni zakon in je tako odprl pot hitrejši uveljavitvi dodatnih ukrepov za blažitev posledic covida-19, vrednih 280 milijonov evrov. Za odložilni veto v DS je tako glasovalo 5 državnih svetnikov, proti pa jih je bil 19. Med svetniki je prevladalo mnenje, da je potrebna čimprejšnja uveljavitev zakona.


Naj se ukrepi čim prej uveljavijo, je pozval tudi finančni minister Andrej Šircelj. S tem bomo olajšali življenje ljudi in zagotovili delo gospodarstva, je dejal.
Vlada predlaga, da na novi interventni zakon, v katerem so med drugim zapisani novi dodatki za najbolj ranljive, odškodninska odgovornost za primer zapletov pri cepljenju ali uporabi zdravila proti covidu-19 ter zvišanje zgornje meje uvrščanja zdravnikov in zobozdravnikov v plačne razrede, ni mogoče razpisati naknadnega zakonodajnega referenduma.


Potem, ko se je Državni svet odrekel možnosti izglasovanja odložilnega veta, so poslanci DZ nato s 46 glasovi za in 19 proti odločili, da ga ni mogoče izpodbijati na referendumu. S tem se zagotavlja pravna podlaga, da bo mogoče zakon hitreje uveljaviti.
Po neizglasovanem odložilnem vetu in sklepu DZ interventni zakon čaka le še razglasitev in objavo v uradnem listu./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s