Slovenija edina država na svetu, kjer bi zmagala stranka, ki ne obstaja

Ljubljana, 3. januar 2022 – Zanimivo javnomnenjsko raziskavo je za RTV Slovenija pripravil Inštituta Mediana, in sicer kateri stranki bi vprašani anketiranci namenili svoj glas. 

Kot ugotavlja anketa bi največ, in sicer 17,6 odstotka anketirancev podprlo stranko SDS. SD bi podprlo 12,4 odstotka volivcev, Levico 6,8 odstotka, LMŠ 5,5 odstotka, NSi 4,6 odstotka, SAB pa 3,9 odstotka. Med parlamentarnimi strankami se tri stranke ne bi več uvrstile v parlament. DeSUS bi podprlo le še 1,5 odstotka volivcev, SNS 1,4 odstotka in Konkretno (nekdanji SMC) 0,8 odstotka.

Med obstoječimi neparlamentarnimi strankami bi največ podpore prejeli Pirati (3,3 odstotka), sledijo jim Zeleni (2,4 odstotka), SLS (1,9 odstotka) in Dobra država (1,9 odstotka). Kar 19,2 odstotka vprašanih še ni vedelo, katero stranko bi podprli.

Do sem še vse lepo in prav! A nato raziskovalci Inštituta Mediana »ustvarijo« novo stranko, in sicer stranko Roberta Goloba, ki sploh ne obstaja, oziramo tistega Goloba, ki po 16 letih po izteku mandata noče zapustiti Gen-I. Tistega državljana, ki sploh nima stranke in trdi, da stranka SDS ne izvaja desničarske politike, ampak je to, kar počne, fašizem.

In glej ga zlomka, ko Mediana »ustanovi« stranko Roberta Goloba anketiranci pozabijo na pravno formalno ustanovljene stranke in izbirajo Roberta Goloba, ki mu anketiranci namenijo 13,4 odstotka podpore. Stranki SDS, za katero Golob pravi, da ni desničarska stranka, ampak, da je to, kar počne fašizem (torej, po Golobu, gre za stranko, ki podpira fašizem, kar je po naši ustavi prepovedano) ji anketiranci Mediane kljub temu izrazijo 12-odstotno podporo.

Da Mediana lahko upraviči dvoboj med stranko, ki jo je ustvarila za Roberta Goloba, da se ta spopade s stranko SDS, ki po Golobu podpira fašizem, Mediana, da ne izpade preveč prozorno, dodata še SD, ki ji anketiranci namenijo 6,2 odstotka, stranka Aleksandre Pivec Naša dežela prejem 5,7 odstotka, Levico bi prijela 4,4 odstotka. Lista Marjana Šarca bi dobila 4,0 odstotka glasov, Povežimo Slovenijo (SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije in Nova ljudska stranka) 3,9 odstotka, Stranka Alenke Bratušek le 3,7 odstotka, Piratska stranka pa 3,5 odstotka glasov. 

Saj res! V anketi mediana doda še NSi (3,4 odstotka), Stranko zelenih dejanj Jureta Lebna (1,9 odstotka), Stranko Vesna z Uršo Zgojznik in Urošem Macerlom (1,8 odstotka), SNS (1,7 odstotka), neobstoječo stranko Igorja Zorčiča (1,4 odstotka), Dobra država (1,1 odstotka), neobstoječa stranka Tomaža Vesela (1,0 odstotka) ter DeSUS (0,8 odstotka). Nekaj manj kot 15 odstotkov vprašanih pa ni vedelo, koga bi volili.

To zanimivo raziskavo – v celoti objavljena na strani MMC – smo povzeli po RTV Slovenija iz raziskave Inštituta Mediana, d. o. o., 27.–29. 12. 2021, velikost vzorca: 1007, starost: nad 18 let.

In še zaključek iz naslova! Slovenija edina država na svetu, kjer bi zmagala po raziskavi Mediane stranka, ki sploh še ne obstaja, a pod pogojem, da je njen nasprotnik, ni stranka, ki je bila ustanovljena 16. februar 1989, ampak politik, ki se piše Janez Janša./LN/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s