Po slovenskih tirih zapeljal prvi dvopodni električni vlaki imenovan KISS

Ljubljana, 14. januar 2022 – Danes, 14. januarja, je po slovenskih tirih zapeljal prvi dvopodni električni vlaki imenovan KISS. Kot poročajo Slovenske železnice, bo deset vlakov KISS, švicarskega proizvajalca Stadler, vozilo po vseh elektrificiranih progah.

Velja dodati, da vlaki KISS potnikom zagotavljajo poleg večjega udobja, prostornosti in funkcionalnosti tudi izkušnjo pogleda skozi panoramska okna nadstropje višje, kar je zagotovo posebno doživetje.

Gre za sodobne in prostorne vlake, ki omogočajo enostavnejši vstop in izstop tudi gibalno oviranim osebam – vsi vlaki imajo izvlečno stopnico in dodatno mobilno klančino za invalidski voziček. Na voljo je sodoben potniški informacijski sistem, ki je prilagojen tudi slepim in slabovidnim ter gluhim in naglušnim potnikom. Sedeži so opremljeni z vtičnicami za polnjenje elektronskih naprav, na voljo je brezplačen Wi-Fi signal ipd.

Kot sporočajo iz Slovenskih železnic bo v letošnjem letu na naših tirih skupno 52 novih potniških vlakov. Od tega bo 21 enopodnih električnih vlakov Flirt, 10 dvopodnih (dvonadstropnih) električnih vlakov Kiss ter 21 enopodnih dizelskih vlakov Flirt. Trenutno je v promet vključenih 10 električnih dvopodnih vlakov, 14 električnih enopodnih vlakov ter 5 dizelmotornih enopodnih vlakov Flirt.

Velja dodati, da bodo novi vlaki zagotovo ponudili pomemben prispevek h kakovosti storitev potniškega prometa Slovenskih železnic in hkrati javnega prometa v Sloveniji. Čas je bil, da se je po skoraj tridesetih letih stopicanja na mestu država lotila pospešenega razvoja in posodobitve javnega prometa./L//Fotografije: SŽ/Video: LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s