Cankarjev dom v počastitev 150. rojstnega dne Jožeta Plečnika

Ljubljana, 21. januar 2022 –  Danes, 22., in jutri, 23. januarja, zvečer bo Cankarjev dom v počastitev 150. rojstnega dne arhitekta, urbanista, oblikovalca in profesorja Jožeta Plečnika (23. januar 1872, Ljubljana, † 7. januar 1957, Ljubljana) svetlobno obarvan v oranžno, ki je ena izmed vodilnih barv v koloritu Cankarjevega doma, arhitekturnega dosežka Plečnikovega učenca Edvarda Ravnikarja.

V sodelovanju z Muzejem za arhitekturo in oblikovanje (MAO) bo Cankarjev dom 4. maja 2022 v počastitev Plečnikovega leta v Mali galeriji Cankarjevega doma odprl Razstavo fotografij Plečnikove Ljubljane.

Razstava bo predstavila arhitekturne metamorfoze slovenske prestolnice, tako Plečnikovo kot moderno Ljubljano. Plečnikova Ljubljana je fenomen urbane krajine 20. stoletja, vpisane na Unescov Seznam svetovne dediščine. 

Fotografska Razstava fotografij Plečnikove Ljubljane bo dopolnila razstavo Izven okvirja v osrednji Galeriji Cankarjevega doma, pripravljeno v sodelovanju z Galerijo Božidar Jakac v Kostanjevici na Krki. Odprta bo od aprila do oktobra 2022.

Razstava bo predstavila osrednja imena slovenskega slikarstva in kiparstva med obema vojnama, ustvarjalci, povezani v t. i. Klub neodvisnih slovenskih likovnih umetnikov, so bili Plečnikovi sodobniki. Zato bo Cankarjev dom predstavil tudi slovensko arhitekturo tridesetih let 20. stoletja, in sicer s posebnim poudarkom na arhitekturi in oblikovanju Jožeta Plečnika./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s