Rešitev, če se v bodoče želimo izogniti astronomskim stroškom ogrevanja

Maribor, 3. februar 2022 – Primer dobre prakse z Bezene v bližini Maribora, kjer so postavili skoraj nič energijsko večstanovanjsko stavbo podjetja Panasonic Heating & Cooling Solutions, Slovenia. Zanimivost: Stanovalci zaradi toplotnih črpalk Panasonic in solarnih panelov na strehi v celem letu za ogrevanje ne porabijo niti 100 evrov. Gre torej v temo, ki ji v tem času velja posvetiti kar nekaj pozornosti.

Stara tehnologija ogrevanja postaja finančno nevzdržna, nova pa ima potencial, če izvzamemo stroške nakupa, postati praktično zastonj. Zato se prihodnje leto ob astronomskih cenah ogrevanja ne pustite presenetiti. Nakup toplotne črpalke, ki jo lahko povežemo tudi s solarnimi paneli, je pametna investicija, ki se hitro povrne. Sploh, ker omogoča popolno samooskrbo.

Cene ogrevanja v Sloveniji so v sezoni 2021/22 dosegle najvišje mejnike. Po poročanju Agencije za energijo je povprečna cena gospodinjskih odjemalcev toplote za ogrevanje stanovanjskih prostorov in pripravo sanitarne tople v večstanovanjski stavbi v januarju 2022 dosegla vrednost 113,87 EUR/MWh. Za primerjavo, v kurilni sezoni 2021 je dosegla vrednost 120,60 EUR/MWh, v letu 2020 pa je znašala le 86,04 EUR/MWh.

S toplotno črpalko lahko ogromno prihranimo

O precej višjih stroških ogrevanja poročajo zlasti prebivalci stanovanjskih stavb, kjer so stanovalci odvisni od ponudnika energije, bodisi gre za elektriko, plin bodisi za ogrevanje z vodo. To zimo je morda res že prepozno za menjavo ponudnika ali način ogrevanja, če je ob tem treba zbrati vse podpise stanovalcev ali nas do ponudnika zavezuje pogodba, katere predčasni preklic bi nas precej udaril po žepu. Lastniki hiš tega problema nimajo, zato je menjava ogrevanja smiselna tudi pozimi. Tovrstni dogodki pa so lahko tudi način, da pričnemo razmišljati v smeri »kaj se da storiti, da naslednje leto ne bomo ponovno negodovali nad visokimi cenami«?

Rešitev je ne le menjava ponudnika, pač pa tudi načina ogrevanja. Vse več novogradenj se pametno odloča za vgradnjo toplotnih črpalk. Na tem področju zlasti blestijo Panasonicove toplotne črpalke, namenjene tako poslovnim kot stanovanjskim stavbam. Pametno bi bilo, če bi temu zgledu sledili tudi lastniki stanovanj v večstanovanjskih stavbah, ki se ogrevajo na »klasičen« način.

V celem letu niti 100 evrov za ogrevanje

Izjemen primer dobre prakse je večstanovanjska stavba v Bezeni v občini Ruše, blizu Maribora. Gradbinec Marjan Bračko, direktor podjetja Gradnje Lenart d.o.o., je dal zgraditi skoraj ničenergijsko večstanovanjsko stavbo, ki se ogreva z dvema Panasonic Aquarea toplotnima črpalkama zrak-voda, ki se nahajata v kurilnici. Stanovalci niso odvisni od elektrike na daljavo, saj je na strehi fotovoltaika, ki omogoča popolno električno samooskrbo. Na leto stanovalci za ogrevanje stanovanja in vode tako ne plačujejo niti 100 evrov. Cena je, sploh če upoštevamo dejstvo, da nekateri drugi stanovalci ob gretju na plin ali vodo toliko plačajo samo za en mesec, naravnost smešna. »Ker se stanovalec ničenergijske stavbe tem stroškom izogne, si na tak način skoraj že poplača 25 odsotkov kredita za stanovanje,« je prepričan Bračko.

Dve črpalki po 16 kW tako ogrevata 20 stanovanj. Stavba je sicer povsem nova, a po prvih projekcijah bo energije dovolj za ogrevanje stanovanj, vode, morda pa tudi za luči in pogon dvigala v stanovanjski stavbi.

Prebivalci stanovanjskih blokov precej na slabšem

Letos so cene ogrevanja in priprave sanitarne vode glede na podatke Agencije za energijo poskočile kar za 40 odstotkov glede na lansko leto. Povprečen lastnik 70-kvadratnega stanovanja v stanovanjskem bloku, ki se ogreva preko tople vode za mesec december, je samo za ogrevanje plačal približno 100 evrov, četudi stanovanja zaradi ugodne pozicije glede na stavbo ni niti ogreval.

Četudi se za fotovoltaiko ne odločimo,  v primerjavi s konvencionalnim električnim ogrevanjem ob uporabi toplotne črpalke Panasonic na leto prihranimo kar 1100 evrov, kar je blizu povprečni neto plači v Sloveniji.

Ob menjavi kurilnih naprav subvencija Eko sklada

K sreči pa so letošnji astronomski stroški dobro izhodišče za načrte prihodnjega leta. Eko sklad denimo ponuja 25-odstotno subvencijo v primeru menjave stare kurilne naprave z novo v skupnih kotlovnicah večstanovanjskih stavb. A pazljivo, vlogo je potrebno oddati pred začetkom del, prav tako pa je pomembno upoštevati zahteve občin, saj določene dovoljujejo le omejene načine ogrevanja. Nepovratna finančna spodbuda je lahko dodeljena le za zamenjavo stare kurilne naprave v skupni kotlovnici večstanovanjske stavbe z novo ogrevalno napravo, med katerimi prednačijo tudi toplotne črpalke. Kateri način ogrevanja je primeren za posamezno stavbo v določeni občini, lahko izveste preko brezplačnega svetovanja ENSVET v sklopu Eko sklada.

Domov se lahko vrnemo v toplo stanovanje

Panasonicove toplotne črpalke Aquarea so tako postale pravi hit med novogradnjami po Sloveniji. Gre za čist, učinkovit in okolju prijazen sistem, ki je enostaven za uporabo, cenejši od ostalih energentov, uporabnik pa z njim nima nobenih skrbi in dela. In kar je še najbolj razveselilo kupce stanovanj ali hiš: enoto Aquarea je mogoče povezati z oblakom prek pametne naprave, kar uporabnikom omogoča upravljanje enote, serviserjem pa vzdrževanje na daljavo. Ko se tako recimo po zimskih počitnicah v tujini vračate domov, vam ni tre vstopiti v hladen dom, ki ga je še potrebno zagreti, saj lahko za slednje predhodno poskrbite kar preko svoje pametne naprave. Kar priročno, kajne?/LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s