V Rusiji razmišljajo o gradnji večnadstropnih zgradb iz lesa, v Avstriji je to dejstvo

Moskva/Dunaj/Ljubljana, 4. februar 2022 – Kot sporočajo iz Rusije, bi se tam lahko prve večstanovanjske lesene zgradbe pojavile že konec letošnjega leta. In sicer naj bi s pilotnim projektom začeli v Volgograjski regiji. Projekt je nedavno javnosti predstavil predsednik Združenja za leseno gradnjo Dmitrij Rudenko, ki pravi, da strokovnjaki trenutno razpravljajo o gradnji dveh lesenih večjih objektov v mestecu Sokol.

Če bodo pridobili gradbeno dovoljenje, bi do konca leta lahko postavili več lesenih štirinadstropnih zgradb. Nedavno se je šušljalo tudi o gradnji lesene stanovanjske zgradbe v Moskvi, a za zdaj ta pobuda stoji, pa piše Rossijskaja gazeta.

“Mnogi, se rame v Rusiji, so prepričani, da je bivanje v leseni hiši nevarno zaradi požarnega tveganja. A znanstveno gledano, ni vse tako enoznačno; oglenenje lesa se začne pri 270 stopinjah Celzija, zato ena iskra zagotovo še ne more ogroziti konstrukcije,” pravi Vladimir Stojanov iz Združenja.

Kot je še pojasnil Stojanov, les med požarom ne izgublja čvrstosti. Konstrukcija se sicer vžge, a znotraj je še naprej čvrsta, za razliko od kovine, ki med požarom dejansko izgublja čvrstost. Precej zanimanja naj bi bilo za gradnjo lesenih zgradb tudi v Krasnojarskem območju, ter v Murmanski in Irkutski regiji. Ni, kaj zanimivo!

No, v vednost tej objavi iz Rusije mi dodajamo, kako je videti stanovanjski kompleks na Dunaju, in sicer na področju Seestadt Aspern, kjer bodo zgradili naselje za več kot dvajset tisoč stanovalcev. Med objekti pa je tudi veliko takšnih, katerih osnova je les. Na primer (Na fotografiji) gre za izjemen niz objektov, ki so razdeljeni na sedem komponent s štirimi do sedmimi nadstropji in osrednjim podzemnim parkiriščem, ta seveda grajen v betonu.

No, pa še to!! To ni edini izjemni leseni objekt, ki so zgradili naši severni sosedje Veliko, jih je! No, tudi v Sloveniji je že nekaj lesenih objektov, ki prav tako dokazujejo sposobnost slovenskih arhitektov, se razuma tudi izvajalcev. Torej, ni skrbi za Ruse, če mislijo resno. O razliki pristopa pa kdaj drugič./LN

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s