8. februar Prešernov dan v poklon našega največjega pesnika

Ljubljana, 8. februar 2022 – Letos zaznamujemo Prešernov dan s 172. obletnico smrti svojega največjega pesnika Dr. Franceta Prešerna. Kljub temu da naša kultura »peša« smo edina država na svetu, ki imamo državni praznik, posvečen kulturi.

Prešeren velja za enega največjih slovenskih pesnikov in slovenskih simbolov, zato se vsaj 8. FEBRUARJA posvetimo kulturi in svojemu velikanu.

Morda še dva namiga. Prvi je ta, da bo moč Prešernovih verzov ob letošnjem prazniku zazvenela v stari Ljubljani, v Mariboru, v mestnem središču Celja, v Novem mestu, v Prešernovem mestu Kranj, v središču Kopra, na čezmejnem trgu Evrope Nove Gorice in Gorice ter v Prešernovi rodni Vrbi na Gorenjskem. In drugi, da bodo vse kulturne ustanove na stežaj odprla njihova vrata (pogoj PCT je še vedno v veljavi), kjer se boste lahko “nasrkali” kulturnega ozračja. Mi se ga bomo in se od tam, kjer to bo zgodilo oglasili s posebno reportažo iz Narodnega muzeja.

Morda še to! Arhitekt Jože Plečnik, ki je umrl 7. januarja 1957, je pesnika Franceta Prešerna visoko cenil. Znano je, da je svojim učencem nekoč dejal: “Prešeren je bil cel arhitekt. Zato je zapustil tako malo. Zapomnite si: Prešeren je zapustil malo pesmi – a kar jih je, so dobre.” No, ker leto praznujemo 150-letnico njegovega rojstva (23. januar 1872) ob slovenskem kulturnem prazniku priporočamo tudi za obisk edinstvene Plečnikove hiše.

Saj vemo, da veste, da Slovenski kulturni praznik praznujemo 8. februarja, in sicer na dan, ko je Prešeren leta 1849 umrl, rojen pa je bil 3. decembra 1800 v vasi Vrba na Gorenjskem, kjer se bo mogoče, kljub ne prav vljudnim časom za druženje udeležiti posebne prireditve v njegov poklon in si ogledati njegovo rojstno hišo.

Naj bo kulturni praznik osnova za razmišljanje, da je to edino področje, kjer ni velikih in malih narodov, ampak je to področje, ki pripada le kulturnim ustvarjalcem.

S tistimi, ki jih zanaša ne na levo ali desno to s kulturno ustvarjalnostjo, nimajo nič skupnega! In to boste ugotovili, če boste vstopili v prostor Narodne galerije.

Danes na dan kulturnega praznika je veliko ljudi ugotovilo, da zapisano drži.

Vstopite tudi vi, če niste storili to danes 8. februarja, pa to storite kdaj drugič./Objavo pripravila Alenka T. Seme/Foto: JTemlin/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s