Izšel ponatis Debeljakov prvih treh pesniških knjig

Ljubljana, 15. februar 2022 – Minuli petek je založba Mladinska knjiga predstavila ponatis prvih treh pesniških knjig Aleša Debeljaka (slovenski pesnik, esejist, prevajalec, urednik, kritik in sociolog kulture, rodil se je 25. december 1961, Ljubljana, umrl pa 28. januar 2016), ki prijaha med ljubitelje poezije v času avtorjeve 60. obletnice rojstva. Gre za pesniške zbirke, ki so vse tri za slovenski literarni prostor prelomne, je na prestavitvi zbirke podarila urednica zbirke Nela Malečkar.

Zamenjave, zamenjave, prva prava Debeljakova pesniška knjiga, malo znana izven ozkega pesniškega kroga, je med drugim popolnoma razorožila tudi pesnika Tomaža Šalamuna, patriarha slovenske poezije.

S samostojnim ponatisom te knjige se popravlja tudi zgodovinska krivica, saj je bila kot posledica težkih in turobnih svinčenih let objavljena v almanahu, skupaj z zbirkami drugih mladih avtorjev. Imena smrti moramo neizpodbitno dojemati kot prvi celosten postmodernistični dokument v slovenski poeziji, kot odziv na razpadli svet, kot zven in petje zgodb v izginjanju, saj je velikih zgodb konec.

O zibki Zamenjave, zamenjave; Imena smrti in Slovar tišine, je ob urednici založnika Mladinske knjige Nele Malečkar, spregovoril in tudi in v živo predstavil, delček enkratnega ustvarjalnega opusa Aleša Debeljaka tudi Bine Debeljak, avtor spremnega besedila zbirke.

Kaj je bilo povedano in predstavljeno, smo posneli tudi zato, da bi te Debeljakove izjemne pesniške knjige prepričale tudi vas. Nas so! /Objavo pripravila: Alenka t. Seme/Foto in video: Alenka T. Seme/

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s